Home » Istorie » One World Romania 2019. Documentare româneşti despre istorie, sexualitate, poezie, Beatles şi anarhism

One World Romania 2019. Documentare româneşti despre istorie, sexualitate, poezie, Beatles şi anarhism

One World Romania 2019. Documentare româneşti despre istorie, sexualitate, poezie, Beatles şi anarhism
Publicat: 05.03.2019
Documentare româneşti despre istorie, sexualitate, poezie, The Beatles şi anarhism sunt anunţate în programul celei de-a 12-a ediţii a Festivalului One World Romania, care va avea loc între 15 şi 24 martie, arată un comunicat de presă.

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului One World Romania are loc în şase spaţii din centrul Bucureştiului. Nu mai puţin de 11 proiecte documentare realizate în România în ultimii doi ani vor fi prezentate în festival.

Programul include documentare ale unor cineaşti consacraţi prin filmele lor de ficţiune, precum Radu Jude („Cele două execuţii ale mareşalului”), Dana Bunescu şi Răzvan Rădulescu („Evropa” – work-in-progress), „ale căror contribuţii pe tărâmul non-ficţiunii se vor dovedi vitale pentru evoluţia genului în România”, arată organizatorii manifestării.

Scurtmetrajul „Cele două execuţii ale mareşalului”, realizat de Radu Jude, demitizează personalitatea mareşalului Ion Antonescu. Filmul pune în paralel secvenţa execuţiei filmată de Sergiu Nicolaescu pentru „Oglinda” şi filmarea de arhivă care a stat la baza reconstituirii. Filmul va fi proiectat pe 16 şi 24 martie, împreună cu documentarul „Bisbee ‘17”.

La proiectul „Evropa”, Dana Bunescu şi Răzvan Rădulescu lucrează cu materiale filmate de cinci studenţi la film din Germania, care, iniţial, au vrut să documenteze protestele de pe Maidanul ucrainean şi apoi au pornit într-o călătorie către Cernobîl. Fragmentul din „Evropa” va fi prezentat de cei doi realizatori pe 23 martie, la ARCUB.

Filmul Adinei Pintilie „Touch Me Not” va fi lansat oficial în cinematografele din România în cadrul festivalului One World Romania. Lansarea este însoţită de o serie de evenimente speciale legate de acest film neconvenţional, la graniţa fluidă dintre realitate şi ficţiune, care invită privitorul să-şi pună sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, sexualitate, corp. Dezbaterea „Touch Me Not – Politicile Corpului” propune, pe 17 martie, în Sala Arcelor de la ARCUB, un dialog cu protagoniştii filmului, Christian Bayerlein şi Grit Uhlemann, activişti pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilităţi, actriţa şi profesoara Laura Benson, cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais şi Robert Altman, activista şi lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann, producătoarea Bianca Oana şi regizoarea Adina Pintilie. Tot duminică sunt programate două ateliere concepute de protagoniştii filmului „Touch Me Not” în spaţiile Point şi Arcub.

„Vor fi experienţe inedite şi intense în care participanţii nu doar că îi vor cunoaşte mai bine pe protagoniştii filmului, dar vor avea ocazia să experimenteze împreună, în cadrul acestor ateliere, trăiri şi emoţii pe care poate şi le reprimă sau pe care nu le-au explorat niciodată. Aflaţi mai multe detalii despre ateliere şi procedura de înscriere de aici. Numărul de participanţi la aceste ateliere este limitat, aşa că aplicaţi cât mai repede”, arată realizatorii.

Una dintre petrecerile speciale ale festivalului va fi organizată împreună cu echipa „Touch Me Not” va avea loc pe 16 martie, după ora 23.00, în Q Club.

În festival sunt programate şi proiecţiile unor pelicule realizate de cineaşti consacraţi precum Mona Nicoară („Distanţa dintre mine şi mine”) şi Alexandra Gulea („Valea Jiului – Note”), dar şi un fragment din filmul la care lucrează Andrei Ujică „Things We Said Today”. Proiectul lui Ujică reconstituie weekendul 13-15 august 1965, în New York, când membrii The Beatles au susţinut primul lor concert pe Shea Stadium, în timp ce la Los Angeles avea loc revolta din cartierul de culoare Watts.

Documentarul realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu după o idee de Ada Solomon „Distanţa dintre mine şi mine” o prezintă pe Nina Cassian, „cea mai atrăgătoare poetă urâtă din literatura română”. După proiecţia filmului de pe 21 martie, de la Cinemateca Eforie, este organizată o seară de poezie dedicată protagonistei, alături de poetele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu şi Teona Galgoţiu. Scurtmetrajul Alexandrei Gulea este dedicat situaţiei particulare a zonei Văii Jiului, unde industria a dispărut complet şi oamenii au fost nevoiţi să caute de lucru în afara ţării, lăsându-şi în urmă copiii. Documentarul rulează împreună cu „Zori de zi”, pe 22 şi 23 martie.

O parte dintre peliculele selectate sunt semnate de debutanţi.

„Timebox” de Nora Agapi, prezentat ca „work-in-progress” la ediţia precedentă a One World Romania, va fi proiectat pe 19 martie, la Pavilion32, şi pe 21 martie, la Cinema Eforie. Documentarul descrie o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut realizatoarea.

„John 746”, scurtmetrajul tinerei regizoare Ana Vîjdea, se concentrează asupra unui american boem, cu vederi anarhice, care trăieşte împreună cu căţelul lui, înconjurat de tot felul de obiecte de mâna a doua, pe care le vinde trecătorilor.

One World Romania 12 prezintă şi trei proiecte de lung metraj aflate în lucru, aparţinând unor debutanţi, cu intenţia de a-i acompania în procesul de finalizare a acestora. După fiecare proiecţie, tinerii regizori vor fi în sală pentru a discuta cu publicul.

„Pocalul. Despre fii şi fiice”, proiectul Cătălinei Tesăr, prezintă o comunitate de romi din Transilvania şi felul în care tradiţiile lor intră în conflict cu lumea de astăzi. Documentarul va fi prezentat pe 23 martie la Pavilion 32.

În „Casa cu păpuşi”, un tânăr regizor, Tudor Platon, urmăreşte cinci femei în vârstă din familia sa extinsă şi modul în care se acomodează şi reflectează asupra acestei vârste. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie, la Pavilion 32.

„Casa noastră”, proiectul lui Victor Bulat – spune povestea unei familii din Bălţi, Republica Moldova, observându-i pe membrii ei în toiul pregătirilor de Revelion în decembrie 2016. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32.

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania va avea loc în Bucureşti, între 15 şi 24 martie, şi va avea ca temă 30 de ani de democraţie în Europa de Est. Aproximativ 50 de invitaţi internaţionali vor participa la ediţia din 2019 a festivalului, care se va desfăşura în cinci spaţii principale, după deschiderea de la Palatul Universul: Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez, ARCUB, Cinemateca Eforie, POINT şi #Pavilion 32 – Goethe-Institut Bucureşti. La Point vor avea loc întâlnirile informale de dimineaţă cu cineaştii, dezbaterile pe tema principală a ediţiei, workshop-uri şi proiecţii.

Abonamentele şi biletele individuale sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase