Home » Istorie » Nemilos sau indecis? Ponţiu Pilat, guvernatorul enigmatic care l-a condamnat la moarte pe Iisus

Nemilos sau indecis? Ponţiu Pilat, guvernatorul enigmatic care l-a condamnat la moarte pe Iisus

Nemilos sau indecis? Ponţiu Pilat, guvernatorul enigmatic care l-a condamnat la moarte pe Iisus
Publicat: 26.04.2019
Înregistrările istorice ale omului care l-a condamnat pe Iisus la moarte îl ilustrează ca arogant şi crud, dar Biblia, aparent paradoxal, este mai indulgentă cu acesta, mutând vina în altă parte.

În Evanghelia după Ioan, Ponţiu Pilat îi pune lui Iisus întrebarea: „Ce este adevărul?”. Este o întrebare care s-ar putea pune şi despre propria istorie a lui Pilat. Din perspectiva Noului Testament, guvernatorul roman al Iudeei l-a condamnat la moarte pe Iisus din cauza voinţei mulţimii. Sursele non-biblice îl înfăţişează însă ca pe un lider crud care ar încălca tradiţiile poporului iudeu, scrie History.

Cronicile spun puţine despre guvernator înainte de a fi prefectul Iudeei între anii 26 şi 36. Se crede că a fost născut într-o familie de călăreţi din Italia, dar unele legende spun că s-a născut în Scoţia de astăzi.

Sursele istorice îl prezintă ca pe un om crud

Una dintre primele relatări despre Ponţiu Pilat vine de la filosoful iudeu Filon din Alexandria. Scriind în jurul anului 50, l-a criticat pe guvernator pentru „mitele, insultele, jafurile, execuţiile fără proces şi cruzimile extrem de mari”.

„Filon rezumă domnia lui Pilat ca una coruptă”, a precizat Stephen J. Patterson, istoric al creştinismului timpuriu la Willamette University şi autorul mai multor cărţi, inclusiv The Forgotten Creed: Christianity’s Original Struggle against Bigotry, Slavery, and Sexism. Acest tip de comportament nu ar fi fost neobişnuit pentru un politician roman, dar se pare că Pilat a mers chiar mai departe.

„Problema este că nu se poate spune cât de precise erau relatările lui Filon”, a precizat Helen Bond de la University of Edinburgh şi autoare a Pontius Pilate in History and Interpretation. „Filon este un scriitor dramatic”, notează aceasta. Oamenii care susţin legile iudaice sunt văzuţi bine, iar ceilalţi sunt percepuţi în termeni negativi”. Având în vedere opoziţia lui Pilat, Filon îl descrie în termeni foarte duri.

De asemenea, Filon a mai descris cum Pilat a încălcat legile iudaice prin introducerea stindardelor militare cu numele şi chipul împăratului Tiberius. O mare masă de oameni a ajuns în capitala provinciei pentru a protesta în jurul palatului lui Pilat. După 5 zile, prefectul a renunţat la idee. Aceeaşi relatare apare şi la Flavius Iosephus, la jumătate de secol mai târziu.

„Iosephus s-a născut în Ierusalim în anul în care Pilat a plecat, deci ar fi avut la dispoziţie informaţii bune. Povestea sună ca una în care guvernatorul ar vrea să ia cât mai mult, subestimând opoziţia localnicilor la astfel de imagini”, notează Bond.

Într-un alt incident, cu un sfârşit mai sângeros, Iosephus relatează că Pilat a folosit fondurile din tezaurul templului pentru a construi un apeduct în Ierusalim. Aici, când protestatarii s-au adunat, Pilat a trimis câţiva soldaţi fără uniformă pentru a se infiltra în mulţime. La semnalul său, au scos bâte şi au bătut protestatarii.

Evangheliile îl ilustrează ca pe un conducător nesigur

De asemenea, Iosephus menţionează rolul lui Ponţiu Pilat în condamnarea la moarte a lui Iisus Hristos. Conform Evangheiilor, Sinedriul, consiliul de preoţi şi conducători ai evreilor, l-au arestat pe Iisus în timpul sărbătorii iudaice de Pesah, simţindu-se ameninţaţi de învăţăturile lui. L-au târât până la Pilat, acuzându-l de blasfemie. Aceştia mai precizau că Iisus susţinea că este regele evreilor. Au pus presiune pe Pilat, întrucât acesta era singurul care putea emite o condamnare la moarte.

Contrar imaginii sale ca un conducător nemilos de Filon şi Iosephus, toate cele patru Evanghelii îl ilustrează ca fiind un conducător ezitant. Conform Evangheliei după Marcu, Pilat l-a apărat pe Iisus înainte de a se supune dorinţei mulţimii.

Dar conform istoricului Stephen J. Patterson, Marcu avea şi o altă agendă, întrucât a scris Evanghelia după o revoltă eşuată a evreilor împotriva romanilor între anii 66 şi 70, în timp ce secta creştină se desprindea de iudaism şi căuta să atragă romani.

„Scopul lui Marcu nu este chiar istoric. Este de a pune acest conflict într-o anumită lumină. Marcu dădea vina pe conducătorii evrei din Ierusalim pentru distrugerea sa pentru că preoţii şi oficialii l-au respins pe Iisus atunci când a venit în oraş. Povestea lui Marcu este mai puţin despre Pilat şi mai mult despre mutarea vinei la liderii evrei”, a precizat Patterson.

Matei spune că deşi romanii l-au executat, evreii au fost responsabili”, a precizat Helen Bond de la University of Edinburgh.

Ponţiu Pilat dispare din istorie după conducerea Iudeei

Potrivit lui Iosephus şi a istoricului roman Tacitus, Pilat a fost înlăturat de la conducere şi trimis înapoi în Roma după ce a folosit forţă excesivă pentru a distruge o insurecţie samariteană. Odată ajuns în Roma, Pilat a dispărut din înregistrările istorice. Conform unor cronici, a fost executat de împăratul Caligula sau s-a sinucis, iar corpul său a fost aruncat în râul Tibru. Autorul creştin Tertullian a susţinut chiar că Pilat a devenit un adept al lui Iisus şi a încercat să-l convertească pe împărat la creştinism.

În 1961, arheologii au descoperit în Cezareea dovezi clare ale existenţei lui Pilat. Un fragment de piatră inscripţionată cu numele şi titlul lui Ponţiu Pilat în latină a fost găsit cu faţa în jos, folosit ca o treaptă într-un teatru antic. Un articol din 2018 din Israel Exploration Journal a anunţat o altă descoperire a numelui lui Pilat inscripţionat în greacă pe un aliaj de cupru vechi de 2.000 de ani descoperit în Herodium.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Inelul lui Ponţiu PIlat ar fi fost descoperit într-o străveche fortăreaţa biblică

Cum a fost răstignit, de fapt, Iisus Hristos? Prima reprezentare cunoscută a acestei scene este cu adevărat surprinzătoare – FOTO

Săptămâna Patimilor: ce trebuie să ştii din istoria şi religia creştină

Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos? ”Este uimitor cum nimeni nu a fost foarte interesat de asta”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase