Prima pagină Istorie

Arheologii au descoperit dovezi ale existenţei elitelor în societatea neolitică

Alexandru Voiculescu 04.17.2019 | ● Vizualizări: 557
Credit: Pixabay     + zoom
Galerie foto (1)

Cercurile masive din piatră din jurul Stonehenge şi Avebury din sudul Angliei ar fi început cu comemorarea unei singure case neolitice care probabil aparţinea unei familii conducătoare, potrivit unui nou studiu.

Folosind tehnici moderne de căutare a urmelor îngropate, savanţii au găsit că cercurile de piatră de la Avebury, la 40 de kilometri nord de Stonehenge, erau centrate pe o aşezare neolitică, unde cercurile concentrice şi terasamentele au fost construite după câteva secole, scrie Live Science.

Arheologii susţin că locuinţa neolitică din Avebury a fost construită undeva după anul 3700 î.e.n., la secole înaintea inelelor mai mari din piatră de la Avebury şi a monunmentului de la Stonehenge, care a fost construit după 3000 î.e.n.

„Casa ar veni la începutul perioadei neolitice, probail într-un timp când oamenii începeau să construiască monumente mari. Ar fi fost probabil un fel de structură de bază”, a precizat Josh Pollard, profesor de arheologie la University of Southampton, unul dintre autorii studiului.



Avebury este unul dintre cele mai mari monumente neolitice descoperite vreodată. Are cel puţin două cercuri din piatră închise într-un cerc de piatră şi mai mare, un şanţ şi terasamente. De asemenea, în apropiere au fost găsite şi rămăşiţe de cercuri formate din lemn.

Noul studiu a fost publicat pe 10 aprilie în Antiquity.

Cercetătorii au descoperit că în partea sudică a sitului la Avebury se afla o singură casă cu o lungime de 8 metri. Deşi urmele casei au fost văzute prima dată în 1939, rămăşiţele au fost considerate de origine medievală. Dar noul studiu a scos la iveală că vestigiile se potrivesc cu forma primelor case din Neolitic găsite în alte regiuni ale insulelor britanice. De asemenea, artefacte precum cioburi de vase şi unelte din silex au fost găsite în casă şi în jurul acesteia.

„În cea mai mare parte, oamenii nu trăiau în structuri de lemn de acest tip”, a adăugat Pollard. „Astfel, oamenii care locuiau în acestea aveau probabil un statut special, probabil o altă pătură socială faţă de restul populaţiei”, a mai spus arheologul.

„De aceea credem că locuinţa a devenit apoi centru din Avebury şi este probabil asociată cu oamenii care erau văzuţi ca parte din familia neolitică fondatoare”, a conchis arheologul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Primele mari festivaluri au avut loc în jurul monumentului Stonehenge

Cine a construit Stonehenge? Arheologii vin cu o teorie surprinzătoare

''Tobele'' preistorice inscripţionate pot fi instrumentele de măsurare pentru construirea monumentului Stonehenge

Cei ce au construit Stonehenge au utilizat teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filosoful grec să se nască