Home » Istorie » Biletul de adio al lui Hitler. De ce Fuhrerul nu a vrut să părăsească Berlinul aflat sub asediu

Biletul de adio al lui Hitler. De ce Fuhrerul nu a vrut să părăsească Berlinul aflat sub asediu

Biletul de adio al lui Hitler. De ce Fuhrerul nu a vrut să părăsească Berlinul aflat sub asediu
Publicat: 28.04.2019
O telegramă supranumită şi „biletul de adio” al lui Adolf Hitler, care conţine un mesaj al liderului nazist către un comandant, ar putea fi cumpărată la licitaţie, pentru suma de 70.000 de lire sterline.

Mesajul istoric a fost trimis cu câteva zile înainte ca Hitler să se sinucidă în buncărul din Berlin şi este adresată lui Ferdinand Schorner, unul dintre comandanţii preferaţi ai Fuhrerului. Acesta l-a sfătuit pe Hitler să fugă din capitala asediată a celui de-al Treilea Reich.

MESAJE DE PAŞTE 2019. Felicitări, urări şi sms-uri frumoase de Paşte pentru familie, prieteni, cei dragi, colegi sau cunoştinţe

„O să rămân în Berlin, pentru a lua parte, în mod onorabil, la bătălia decisivă pentru Germania şi pentru a da un exemplu celor care rămân. Cred că aşa voi face Germaniei cel mai mare serviciu. Pentru toţi ceilalţi, fiecare efort trebuie canalizat spre păstrarea Berlinului. Puteţi ajuta decisiv, prin împingerea inamicilor spre nord, cât mai mult posibil”, scrie Hitler.

Alexander Historical Auctions din Maryland, SUA, care vinde obiectul istoric, a declarat că scrisoare este „cât se poate de unică”.

Preşedintele companiei, Bill Panagopulos, a declarat: „Nu există o altă dovadă scrisă a dorinţei lui Hitler de a rămâne (şi a muri) în Berlin. Este biletul lui de adio, de sinucigaş. Se creionează drept un lider curajos, care stă alături de oamenii lui, până la capăt, când de fapt s-a ascuns în dormitor şi s-a împuşcat în cap”.

Licitaţia include şi răspunsul lui Schorner, care îl roagă pe Fuhrer să fugă din Germania.

„Vă rog, în acest moment greu, să părăsiţi Berlinul şi să vă asumaţi comanda sectorului sudic”, a scris Schorner. „Dacă vă prăbuşiţi, veţi lua Germania după dumneavoastră. Milioane de germani aşteaptă să reclădească Germania din nou, alături de dumneavoastră”.

Panagpulos explică: „A fost un favorit de-al lui Hitler, un om devotat, chiar şi-a dorit să-l extragă din Berlin. Hitler, pe de altă parte, se afla într-o poziţie imposibilă. Cu două zile înainte, la o conferinţă, Hitler a cedat psihic, când a fost informat că ordinele privind mobilizarea pentru „salvarea” Berlinului au fost ignorate. Hitler a lansat un atac verbal la adresa trădării şi incompetenţei comandanţilor. Ieşirea sa a culminat cu o declaraţie – în premieră – care susţine că Germania a pierdut războiul. Hitler a anunţat că va sta în Berlin până la final”.

În data de 26 aprilie 1945, la două zile după ce Hitler i-a transmis răspunsul lui Schorner, liderul nazist a primit o nouă şansă de a fugi din Berlin, pe care a refuzat-o.

Citeşte continuarea în Gândul!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase