Home » Istorie » A fost descoperit un cimitir vechi de 4.500 de ani în apropiere de Giza

A fost descoperit un cimitir vechi de 4.500 de ani în apropiere de Giza

A fost descoperit un cimitir vechi de 4.500 de ani în apropiere de Giza
Publicat: 07.05.2019
Ministerul egiptean al antichităţilor a anunţat că arheologii au descoperit un cimitir cu o vechime de 4.500 de ani la sud-estul complexului de piramide din Giza.
Într-un comunicat de presă dat publicităţii de către Ministerul Antichităţilor se precizează că în cimitirul dezgropat de către arheologi au fost descoperite o serie de morminte, dintre acestea, cel mai vechi adăpostea rămăşiţele a două persoane, conform Live Science. Oamenii de ştiinţă au stabilit pe baza inscripţiilor de pe sarcofagele lor că aceştia se numeau „Behnui-Ka” şi „Nwi”. Comunicatul de presă precizează că sarcofagele sunt intacte şi că egiptologii presupun că rămăşiţele celor doi încă se află în interior. 
 
Analiza sarcofagelor şi a celorlalte artefacte găsite în interiorul mormintelor sugerează că cei doi indivizi au trăit în urmă cu 4.500 de ani, perioadă în care istoricii plasează cea de a cincea dinastie, după construcţia Piramidelor din Giza
 
După analiza şi descifrarea inscripţiilor, oamenii de ştiinţă au dedus că „Behnui-Ka” a fost preot, judecător şi, de asemenea, deţinea şi titlul de „purificator al regilor Khafre, Userkaf şi Niuserre”, arată comunicatul de presă. Lui Kafre îi este atribuită construcţia uneia dintre piramidele complexului de la Ghiza, iar Useraf şi Niuserre au fost la rândul lor faronii celei de a cincea dinastii.
 
Despre „Nwi”, cercetătorii susţin că şi acesta a avut titlul de „purificator al faraonului Khafre”, precum şi o serie de alte titluri legate de administrarea statului şi înfiinţarea de noi aşezări. Arheologii încă nu au terminat de analizat şi descifrat inscripţiile de pe sarcofagul acestuia şi sunt de părere că „Nwi” a mai deţinut şi alte titluri.
 
În mormintele celor doi au fost descoperite mai multe artefacte, printre acestea numărându-se o statuie despre care arheologii cred că l-ar putea reprezenta pe „Behnui-Ka„ sau „Nwi”, o serie de gravuri pe pereţi şi câteva măşti mortuare din lemn.
 
Dr. Zahi Hawass, egiptolog şi fost ministru al Antichităţilor, a explicat că acest nou cimitir este localizat lângă un alt cimitir care a fost folosit pentru a adăposti rămăşiţele celor care au construit piramidele din complexul de la Giza.
 
Arheologii au descoperit că mormântul a fost refolosit în urmă cu 2.600 de ani, atunci când rămâşiţele unor alţi indivizi au fost aşezate în acele morminte. Practica refolosirii mormintelor era una comună în Egiptul Antic.
 
Descoperirea acestui cimitir a fost realizată de către o echipă de arheologi condusă de către Mostafa Waziri, secretar-general al Consiliului Suprem al Antichităţilor. De asemenea, se mai arată că cercetarea sitului va continua, arheologii având încredere că urmează şi alte descoperiri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Misterul ”Mumiei care ţipă” a fost rezolvat după 132 de ani

Misterul unei mumii tatuate, veche de 3.000 de ani, a fost elucidat

Surprizele dintr-un mormânt de piatră din perioada dinastiei ptolemeice, descoperit de arheologi

Ce se află în interiorul unei mumii? Experţii au reuşit să afle secretele egiptenilor cu ajutorul tomografiilor

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase