Home » Istorie » Avea Leonardo da Vinci ADHD?

Avea Leonardo da Vinci ADHD?

Avea Leonardo da Vinci ADHD?
Publicat: 27.05.2019
Leonardo da Vinci este una din figurile marcante ale Renaşterii. Sursele istorice arată că avea dificultăţi în a-şi termina munca, iar cercetătorii spun că cauza acestor probleme ar putea fi tulburarea hiperactivă cu deficit de atenţie (ADHD).
La mai bine de 500 de ani de la moartea renascentisului, Marco Catani, profesor al Colegiului Regal din Londra, este de părere că problemele pe care da Vinci le întâmpina în a-şi termina proiectele s-ar datora tulburării hiperactive cu deficit de atenţie (ADHD), conform Science Daily.
 
Într-un articol publicat în revista Brain, profesorul Catani a argumentat că Leonardo da Vinci ar fi suferit de ADHD, pornind de la diferitele consemnări istorice care descriu comportamentele şi practicile acestuia. De asemenea, diagnosticul de ADHD poate explica atât procrastinarea cronică a acestuia, cât şi creativitatea şi inventivitatea lui.
 
„Deşi este imposibil să diagnosticăm (n.r. cu ADHD) pe cineva care a trăit în urmă cu 500 de ani, sunt încrezător că ADHD este cea mai convingătoare şi stiinţific probabilă pentru a explica dificultatea acestuia de a-şi termina proiectele. Consemnările istorice arată că Leonardo petrecea mult timp planificând, dar nu persevera în acele planuri”, a declarat profesorul Catani.
 
Diferiţii biografi ai lui da Vinci au subliniat adesea că acesta era mereu activ, trecând de la o sarcină la alta. Acelaşi comportament continuând şi în viaţa adultă când nu finaliza comenzile primite din partea diferiţilor săi patroni, cel mai cunoscut fiind papa Leon al X-lea. De asemenea, cea mai cunoscută operă a sa, Mona Lisa, este considerată incompletă, artistul purtând portul cu el în ultimii ani ai vieţii pentru a-l termina.
 
Cercetătorii sunt de părere că creierul lui Leonardo da Vinci era structurat în mod diferit. Era stângaci, dislexic şi prezenta o dominanţă a limbajului în emisfera dreaptă a creierului, situaţie comună în cazul ADHD-ului.
 
„Este incredibil faptul că Leonardo considera despre sine că a eşuat în viaţă. Sper că cazul lui Leonardo să arate publicului că ADHD nu este corelat cu un IQ scăzut sau lipsa creativităţii, ci mai degrabă cu dificultatea de a-ţi putea folosi talentele naturale. Sper ca moştenirea lui da Vinci să ne ajute să îndepărtăm stigmatul pe care ADHD îl poartă”, a declarat profesorul Catani.
 

Citeşte şi:

Geniul artistic al lui Da Vinci s-a dovedit a fi o consecinţă a strabismului de care suferea

Ciudăţeniile unui geniu: Leonardo da Vinci şi programul său eficient de somn

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase