Home » Istorie » Sute de insule din jurul Scoţiei au fost construite în Neolitic

Sute de insule din jurul Scoţiei au fost construite în Neolitic

Sute de insule din jurul Scoţiei au fost construite în Neolitic
Publicat: 22.06.2019
Sute de insule din jurul Scoţiei au fost construite în perioada neolitică din roci, trunchiuri de copac şi argilă.

Faptul că sute de insule din jurul Scoţiei au fost construite de către oameni reprezenta un fapt cunoscut de mai multe decenii de către oamenii de ştiinţă, suprinza vine atunci când aceaştia au încercat să determine când au fost construite. Mai exact, teoria cu care se lucra până în prezent pleca de la asumpţia că aceste insule au fost construite în Epoca Fierului, în urmă cu 2.800 de ani, dar studii recente au arătat că aceste insule au vechime mai mare, de aproximativ 5.600 de ani, ceea ce le plasează în Neolitic, notează Live Science.

Iniţial se credea că aceste insuliţe au fost construite în jurul anului 800 înaintea erei noastre şi folosite până în perioada post medievală, în jurul anul 1700 al acelei perioade. 

În anul 2012, Chris Murray, un fost scafandru din cadrul Marinei Regale, a descoperit o serie de obiecte de ceramică pe fundul apei din jurul unor astfel de insule şi a alertat muzeele locale despre descoperire. 

Duncan Garrow, de la Universitatea Reading, şi Fraser Stuart, din partea Universităţii Southampton, au desfăşurat o cercetare în zonă între 2016 şi 2017.

Folosind datarea cu carbon-14, construirea a patru dintre aceste insule a fost plasată între anii 3640 şi 3360 înaintea erei noastre. Pe baza indiciilor culese din scufundări sau din săpături în solul insulelor, cercetătorii au stabilit că aceste mici insule datează din Neolitic.

În general, aceste insule au dimensiuni reduse, de aproximativ 10 metri, iar pe întreg cuprinsul Scoţiei se estimează că există un număr de aproximativ 570 de astfel de edificii. Multe altele putând fi identificate în Irlanda.

În prezent, doar 10% din insuliţele acestea au fost datate cu ajutorul carbonului-14, notează cercetătorii în studiul lor.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase