Home » Istorie » S-a sinucis Van Gogh?

S-a sinucis Van Gogh?

S-a sinucis Van Gogh?
Publicat: 19.06.2019
Arma de foc despre care se cred că a fost folosită de Van Gogh a fost scoasă de curând la licitaţie, redeschizând controversa legată de modul în care acesta a murit.
Experţii în istorie şi în istoria artei au ajuns de mai multe decenii la concluzia că Van Gogh s-a sinucis cu o armă de foc, în luna iulie a anului 1890. La 70 de ani de la momentul tragediei, o armă de foc a fost descoperită în apropierea satului Auvers-sur-Oise, unde Van Gogh şi-a găsit sfârşitul, fiind acceptată ca arma folosită de către acesta, notează Live Science.
 
Relatările istorice arată faptul că Van Gogh a folosit o armă de foc pentru a-şi provoca o rană în zona pieptului, reprezentând o tentativă nereuşită de suicid, sfârşitul artistului venind la 30 de ore mai târziu.
 
În 2011, biografii Gregory White Smith şi Steven Naifeh au susţinut că această teorie este greşită şi, în realitate, pictorul a fost împuşcat în mod accidental de către un băiat de 16 ani, numit René Secrétan.
 
Conform bigrafiei scrise de către cei doi, Van Gogh: Viaţa, René Secrétan împreună cu fratele lui l-au hărţuit pe pictor, iar în timpul unei altercaţii, René, cel care avea un pistol asupra lui, l-a împuşcat în mod accidental. Se presupune că Van Gogh ar fi minţit în legătura cu originea rănii cauzate de glonţ pentru a-i feri pe băieţi de repercusiunile legale ale gestului.
 
Arma care este scoasă la licitaţie în Paris este un revolver Lefaucheux, de fabricaţie belgiană, un model foarte popular în acea perioadă. Aparent, descrierea armei pare să se potrivească cu glonţul de 7 milimetri care a fost scos din pieptul lui Van Gogh. Experţii în arme au teoretizat că responsabilă de rana din pieptul pictorului trebuie să fie o armă de calibru mic, puterea mică de foc fiind răspunzătoare pentru cele 30 de ore de agonie ale pictorului înainte de a muri.
 
Pistolul scos la licitaţie a fost descoperit, într-o stare de degradare avansată, de către un fermier la 75 de ani de la moartea pictorului. Ulterior a fost predat familiei care deţinea hotelul în care Van Gogh a murit.
 
Investigaţiile conduse de către scriitorul Alain Rohan au ajuns la concluzia că arma cu pricina a fost îngropată în pământ pentru mai mult de 50 de ani. Alain Rohan şi-a pornit investigaţia de la faptul că descrierea câmpului unde se presupune că Van Gogh s-a împuşcat se potriveşte cu câmpul unde a fost găsită arma.
 
În comunitatea istoricilor de artă, teoria conform căreia Van Gogh s-a sinucis este larg acceptată. Totuşi, părerile sunt împărţite legate de armă, mulţi dintre exerţi punând la îndoială provenienţa armei.
 
Arma în discuţie va fi scoasă la licitaţie la Paris în data de 19 iunie pentru suma de 55.000 de dolari.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase