Home » Istorie » Apollo 11 – 50 de ani de la aselenizare. 16 iulie 1969, ziua în care americanii au plecat spre Lună

Apollo 11 – 50 de ani de la aselenizare. 16 iulie 1969, ziua în care americanii au plecat spre Lună

Publicat: 16.07.2019
În urmă cu 50 de ani, în 16 iulie 1969, era lansată Apollo 11, misiunea care i-a dus pe oameni în premieră pe Lună. Agenţia Spaţială Americană (NASA) demarează pe 16 iulie o serie de evenimente pentru a marca aniversarea cu o reîntâlnire a participanţilor care încă mai sunt în viaţă.

 

Marţi se împlinesc exact 50 de ani de la lansarea navetei Apollo 11, de la Kennedy Space Center din Florida, care a dus pe Lună primii oameni. Aparatul de zbor decola cu un echipaj compus din trei persoane. Doi dintre aceştia au fost primii oameni care au pus piciorul pe satelitul natural al Pământului, potrivit Mediafax.

Misiunea Apollo 11 a fost lansată la 8:32 dimineaţa, pe 16 iulie, 1969. La Bucureşti era ora 15:32.

La bord se aflau Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins. Armstrong, în vârstă de 38 de ani în acel moment, era comandantul misiunii. Collins era pilotul modulului principal, iar Edwin “Buzz” Aldrin era pregătit să piloteze modulul care urma să ajungă pe lună.

Cei trei au călătorit timp de trei zile pentu a intra pe orbita lunară. Au străbătut 240.000 de mile (aproximativ 386.242 km) în 76 de ore pentru a intra pe orbita satelitului natural pe 19 iulie.

Lansarea Apollo 11 / Credit foto: NASA

A doua zi, la 13.46, modulul lunar Eagle, condus de Armstrong şi Aldrin, s-a desprins de modulul de comandă, în care a rămas Collins.

Pe 20 iulie, Armstrong şi Aldrinau devenit primii oameni care păşeau pe lună. Armstrong a coborât primul rostind celebrele cuvinte “E un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.

Agenţia spaţială americana (NASA) a anunţat că iniţiază marţi o serie de evenimente care vor marca împlinirea a jumătate de secol de la misiunea care i-a dus pe cei doi pe Lună. Neil Armstrong a murit pe 7 august 2012, în urma unor complicaţii apărute după o intervenţie pe inimă, dar Aldrin şi Collins se vor reîntâlni la rampa de lansare de unde au pornit în aventura lunară acum 50 de ani. Cei doi participă la o sesiune de întrebări şi răspunsuri la Kennedy Space Center, alături de directorul centrului, Bob Cabana. Discuţia programată pentru ora locală 9.15 (EDT), va fi urmată de o vizită a Centrului de Comandă al Lansării şi în Camera de Lansare 1 unde sunt invitaţi mai mulţi participanţi care s-au ocupat e supravegherea misiunii din 1969. followed by a visit the Launch Control Center and Firing Room 1 to connect with Apollo-era launch controllers and those who will launch the Artemis missions that are part of America’s Moon to Mars approach for human space exploration.Evenimentul va fi transmis live de Televiziunea NASA pe site-ul agenţie.

La ora locală 8.32, ora la care a fost lansată racheta Apollo 11, U.S. Space & Rocket Center şi centrul oficial de vizitare al Centrului de Zbor Marshall de la NASA, din Huntsville, Alabama, au programat o lansare care îşi propune să ajungă în Cartea Recordurilor Guinness pentru cele mai multe aeromodele lansate simultan din acelaşi loc. În acelaşi timp, este propusă Apollo 50th Global Rocket Launch (A 50-a Lansare Globală de Rachete Apollo), o provocare de 24 de ore, la care participă parteneri din toată lumea.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Oamenii care au lansat misiunea Apollo 11

Ceauşescu a primit de la Nixon două roci aduse de pe Lună de astronauţii misiunilor Apollo 11 şi 17

Prima aselenizare, văzută dintr-o altă perspectivă. Ce au descoperit cercetătorii la bordul navetei Apollo 11 – FOTO

Apollo 10, ultimul test înaintea momentului istoric de aselenizare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase