Home » Istorie » Misterul din jurul unei structuri subterane din Rusia, desluşit după decenii de presupuneri

Misterul din jurul unei structuri subterane din Rusia, desluşit după decenii de presupuneri

Misterul din jurul unei structuri subterane din Rusia, desluşit după decenii de presupuneri
Publicat: 22.07.2019
Arheologii ruşi sunt de părere că au descoperit scopul iniţial al unei structuri subterane, după ce au folosit radiografia muonică.

Deşi munca arheologilor este concentrată pe trecut, uneltele cu care fac asta se îmbunătăţesc constant. O mărturie a evoluţiei modului în care tehnologia a devenit tot mai importantă în munca acestora vine din Rusia. Astfel, în Derbent, Rusia, în urmă cu câteva decenii a fost descoperită o structură subterană. Scopul pentru care aceasta a fost construită a rămas un mister pentru arheologii până de curând.

Folosind radiografia muonică, o tehnologie dezvoltată de către fizicienii nucleari, arheologii au reuşit să afle după decenii de aşteptare care este scopul acestei structuri. Istoricii au ajuns la concluzia că această structură ar putea fi una dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Rusia, analizele plasându-i originea în jurul anului 300 al erei noastre, notează Science Alert.

Până de curând, arheologii erau împărţiti în ceea ce priveşte natura structurii subterane. Unele teorii de lucru sugerau că aceasta ar fi putut fi o biserică, un rezervor de apă sau chiar un templu zoroastrian al focului.

„Această strucutră neobişnuită, în care am amplasat o serie de receptori, are forma unei cruci, braţele fiind îndreptate către cele patru puncte cardinale”, explică Natalia Polukhina de la Universitatea Naţională de Ştiinţe şi Tehnologie a Rusiei.

Din cauza statului special al zonei, fortăreaţa Naryn-Kala aflându-se sub patronajul UNESCO, arheologilor le este interzis să înceapă săpăturile. De aceea a fost necesară folosirea radiografiei muonice.

Aceeaşi tehnologie a fost folosită şi în cazul unor situri arheologice mai celebre, printre acestea numărându-se şi Marea Piramidă.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase