Home » Istorie » Un manuscris budist vechi de două milenii, care oferă detalii importante despre un mare regat antic, poate fi consultat online

Un manuscris budist vechi de două milenii, care oferă detalii importante despre un mare regat antic, poate fi consultat online

Un manuscris budist vechi de două milenii, care oferă detalii importante despre un mare regat antic, poate fi consultat online
Publicat: 12.08.2019
Manuscrisul are o vechime de 2.000 de ani şi provine dintr-un regat antic numit Gandhara, localizat între Pakistan şi Afganistan.

Experţii de la Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii au anunţat că au digitalizat un manuscris budist scris undeva între secolul I înaintea erei noastre şi secolul I al erei noastre. Acest manuscris reprezintă o sursă de informaţii unică despre budismul practicat în regatul antic Gandhara, localizat la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan, în valea Peshawar, notează The History Blog.

Regatul Gandhara era unul dintre centrele cele mai vechi ale budismului din afara spaţiului indian, fiind esenţial, datorită amplasării sale pe Drumul Mătăsii, pentru expansiunea către Persia. Din păcate, sursele istorice care puteau fi folosite pentru a înţelege practicile acestei ramuri a budismului erau limitate: inscripţii, monede sau sculpturi

Mai multe detalii despre budismul Gandhara au ieşit la iveală în anii ’90, atunci când arheologii au descoperit 30 de manuscrise, care s-au dovedit esenţiale pentru înţelegerea practicilor religioase. Aceste manuscrise au fost scrise pe fâşii de scoarţă de mesteacăn în limba prakrit, un derivat al sanscritei.

În ceea ce priveşte conţinutul manuscriselor, experţii care le-au analizat şi digitalizat au explicat că acestea spun povestea celor treisprezece Buddha care au existat înaintea lui Siddhartha Gautama, cel mai familiar Buddha pentru culturile occidentale. Cei care au studiat respectivele texte explică că aceastea au fost scrise din pespectiva lui Siddhartha Gautama, acesta rezumând vieţile predecesorilor săi, propia viaţă şi iluminare, precum şi venirea lui Buddha Maitreya.

Manscrisul care a fost digitalizat de către experţii Bibliotecii Congresului a fost cumpărat în anul 2003 dintr-o colecţie privată, unde fusese ţinut în condiţii impropii, doar 75-80% din text surpravieţuind trecerii a 2.000 de ani şi condiţiilor neprielnice. În prezent, manuscrisul are şase fragmente principale şi 130 de fragmente mai mici.

Cu ajutorul unor experţi britanici, fragmentele au fost umezite progresiv de-a lungul a mai multor zile, pentru ca ulterior să fie aşezate între două bucăţi de sticlă, permiţînd fotografierea la înaltă rezoluţie.

Forma digitalizată a acestui manuscris poate fi consultată aici.

Citeşte şi:

A fost descoperită cea mai înaltă statuie cu Buddha, iar legenda din jurul acesteia este fascinantă

O veche statuie ce-l înfăţişează pe Buddha a fost descoperită într-un templu cambodgian

Statuie gigantica a lui Buddha, dezgropata in Afghanistan

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase