Home » Istorie » O nouă specie de dinozaur, descoperită după reanalizarea unor rămăşiţe ce au stat 30 de ani într-un muzeu

O nouă specie de dinozaur, descoperită după reanalizarea unor rămăşiţe ce au stat 30 de ani într-un muzeu

O nouă specie de dinozaur, descoperită după reanalizarea unor rămăşiţe ce au stat 30 de ani într-un muzeu
Publicat: 07.08.2019
O nouă specie de dinozaur a fost identificată după reanalizarea fosilelor unui specimen care au stat „ascunse” timp de 30 de ani în colecţia unui muzeu din Africa de Sud, fără ca nimeni să bănuiască importanţa lor, deşi au mai fost studiate.

Profesorul Paul Barrett, specialist în dinozauri la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a făcut parte din echipa care a reanalizat specimenul aflat în colecţia Universităţii Witwatersrand din Johannesburg. Împreună cu alţi specialişti în domeniu din Africa de Sud, acesta şi doctorandul său Kimberley Chapelle, care a condus echipa de cercetare, au stabilit că nu este numai o nouă specie de sauropodomorfe (erbivore cvadrupede mari cu gât şi coadă lungi), ci este un gen complet nou. 

Specimenul de dinozaur a fost numit Ngwevu intloko, care înseamnă craniu gri în limba xhosa din Africa de Sud.

„Este un dinozaur nou, care a stat ascuns la vedere. Specimenul a fost în colecţia din Johannesburg timp de 30 de ani şi mulţi cercetători l-au analizat. Cu toţii au crezut însă că era doar un exemplu ciudat de Massospondylus”, a declarat Paul Barrett, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Massospondylus a fost unul dintre primii dinozauri care au trăit la începutul perioadei Jurasic. Fiind răspândite în general în Africa de Sud, aceste animale au aparţinut unui grup numit sauropodomorfe  şi care care au dat naştere, în cele din urmă, la sauropode (cele mai mari animale care au trăit pe Pământ). Cercetătorii vor să reanalizeze mai multe specimene de Massospondylus, fiind convinşi că există mai multe variaţii ale acestei specii decât se credea anterior.

Măsura trei metri şi era omnivor

Noul dinozaur a fost descris dintr-un singur exemplar complet, cu un craniu extrem de bine conservat. Noua analiză a lui a scos la iveală că era un dinozaur biped, cu un corp solid, gâtul lung şi un cap mic îndesat. Măsura circa trei metri, de la bot până la vârful cozii, şi era cel mai probabil omnivor, hrănindu-se atât cu plante, cât şi cu animale mici.

Noua descoperire îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine tranziţia de la Triasic la Jurasic, în urmă cu circa 200 de milioane de ani. Cunoscută anterior ca o perioadă a extincţiei în masă, se pare că ecosisteme mult mai complexe înfloreau în Jurasicul timpuriu decât s-a crezut.

„Această nouă specie este interesantă deoarece noi am crezut, anterior, că doar un singur tip de sauropodomorf trăia în Africa de Sud în acel timp. Acum ştim că erau în realitate şase sau şapte astfel de dinozauri în această zonă, precum şi varietatea altor dinozauri din grupuri mai puţin comune. Asta înseamnă că ecologia lor era mult mai complexă decât am gândit. Unele dintre aceste alte sauropodomorfe au fost Massospondylus, dar câteva erau aproape de originile sauropodelor adevărate, dacă nu însuşi sauropode”, a explicat Paul Barrett.

Descoperirea noii specii de dinozaur a fost descrisă în jurnalul PeerJ.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Care este cel mai mare dinozaur din lume?

Ar putea fi readuşi la viaţa dinozaurii?

Misterul celor mai lungi urme de dinozaur a fost elucidat 

Cele mai mari mituri despre dinozauri au fost spulberate

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase