Home » Istorie » Un submarin american dispărut după prima misiune, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost descoperit în apropierea Alaskăi

Un submarin american dispărut după prima misiune, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost descoperit în apropierea Alaskăi

Un submarin american dispărut după prima misiune, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost descoperit în apropierea Alaskăi
Publicat: 11.08.2019
Descoperirea USS Grunion a fost realizată pornind de la iniţiativa fiilor comandantului şi a proiectului Lost 52, dedicat identificării submarinelor pierdute în cel de Al Doilea Război Mondial.

USS Grunion, un submarin care a dispărut în timpul misunii inaugurale, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost găsit în apropierea Insulelor Aleutine, notează Live Science.

Pentru a descoperi epava, oamenii de ştiinţă au folosit o serie de vehicule subacvatice autonome, echipate cu aparate de fotogrammetrie pentru a crea o imagine tridimensională acesteia. Această tehnologie le-a permis căutătorilor să identifice rămăşiţele submarinului la o adâncime de aproape 820 de metri. 

Tim Taylor, explorator oceanic şi membru al grupului Lost 52, înfiinţat pentru identificarea celor 52 de submarine care au dispărut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, este de părere că tehnologia folosită pentru identificarea epavei USS Grunion reprezintă viitorul arheologiei şi că le poate permite arheologilor specializaţi în descoperirile subacvative să facă analize avansate fără a mai fi nevoie să se scufunde în mod repetat.

USS Grunion a fost lansat la apă în data de 11 aprilie 1942 , fiind pus sub comanda lui Mannert Abele, fiind trimis într-o misune din Caraibe spre Pearl Harbor. Totuşi, prima misune reală în cadrul celui de Al Doilea Război Mondial a fost şi ultima. Astfel, în luna iunie a aceluiaşi an submarinul a fost detaşat către Insulele Aleutine. Ajuns în apele oraşului Kiska din Alaska USS, Grunion a doborât două vase japoneze de patrulă. 

În data de 30 iunie 1942, submarinul a primit ordinul de a reveni în Dutch Harbor, Alaska. După primirea ordinului, se ştia că USS Grunion a întâmpinat probleme,fiind declarat dispărut pe data de 5 octombrie 1942. 

Acesta ar fi putut fi sfârşitul acestei poveşti tragice, dar cei trei fii ai comandantului Abele au primit o serie de indicaţii în 2006 despre o posibilă locaţie a submarinului dispărut. După aceasta, ei au apelat la ajutorul unei companii specializate în geofizică şi inginerie oceanică pentru a decoperi locaţia submarinului.

În octombrie 2018, membrii proiectului Lost 52 au descoperit epava submarinului şi au realizat imagini tridimensionale ale acestuia pentru familiile marinarilor care şi-au găsit sfărşitul la bordul USS Grunion, dar şi pentru Marina Statelor Unite.

Citeşte şi:

Epava portavionului USS Hornet, navă scufundată în Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită în Pacificul de Sud – FOTO

Dintr-un anumit punct de vedere, Al Doilea Război Mondial s-a încheiat abia în 1974. Povestea soldatului care a luptat încă 30 de ani după terminarea oficială a războiului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase