Home » Istorie » Ferma unui bogătaş din Epoca Romană, descoperită de arheologi la Alba Iulia. Ce au găsit în vila antică

Ferma unui bogătaş din Epoca Romană, descoperită de arheologi la Alba Iulia. Ce au găsit în vila antică

Publicat: 21.08.2019
Un complex de locuit din epoca romană, descoperit în cartierul albaiulian Oarda de Jos, este cercetat de arheologi români şi canadieni în cadrul proiectului „Vilele romane de la Apulum”. Descoperirea reprezintă vila unui om foarte bogat care a trăit în Epoca Romană, potrivit Mediafax.

Potrivit arheologilor, un complex agricol de tip „vila rustica” a fost descoperit în prima campanie de cercetare, desfăşurată în lunile martie şi august 2018, cu ajutorul unor fotografii aeriene, măsurători geofizice, topografie, investigaţii de suprafaţă sistematice şi probe prelevate din sol.

Complexul are o suprafaţă de 2,3 hectare şi este format dintr-o clădire principală şi mai multe anexe gospodăreşti: grajduri, depozite, hambare, iar în lunile iulie-august ale acestui an s-a desfăşurat prima campanie de săpături arheologice, prin cercetarea clădirii principale şi a unei anexe gospodăreşti.

Arheologii au stabilit că nu este vorba despre o simplă fermă, ci de vila unui om foarte bogat, deoarece au găsit marmură în clădirea principală, fragmente de tencuială pictată şi bucăţi din amfore pentru vin. De asemenea, săpăturile au scos la iveală faptul că vila avea la dispoziţie apă curentă, iar în interiorul ei se aflau mai multe săli de baie.

Credit foto: Mediafax Foto

Pe lângă această clădire mai fost descoperite mai multe fundaţii şi un acoperiş dărâmat.

Cercetarea a mai cuprins şi o anexă gospodărească şi s-au mai descoperit cuptoare de ardere, monede, obiecte din os şi vase.

De asemenea, pe aceeaşi arie au mai fost găsite urme de locuire aparţinând perioadei celtice din a doua vârstă a fierului, precum şi epocii dacice.

Rolul jucat în istoria Daciei romane

Arheologii au spus că investigaţiile vor contiuna în anii următori pentru rezolvarea tuturor problemelor istorice şi arheologice legate de rolul jucat în economia Daciei romane şi a oraşului Apulum de aceste complexe de exploataţie agricolă intensivă de tip vila rustica.

Un alt obiectiv al cercetărilor care se vor derula în anii viitori este constituit de clarificarea caracterului aşezărilor celtice şi dacice din aceeaşi zonă şi a rolului lor în economia agricolă a epocilor respective.

Proiectul internaţional „Vilele romane de la Apulum” este realizat în colaborare de către University of British Columbia din Vancouver (Canada), Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Academia Română, filiala Cluj-Napoca, prin Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, având ca instituţii asociate: Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Muzeul Banatului Timişoara.

Proiectul este finanţat printr-un grant de cercetare multianual de Agenţia de Granturi din Canada şi prin fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Alba, prin Muzeul Naţional al Unirii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase