Home » Istorie » Monoliţi din Epoca de Piatră, descoperiţi în centrul Franţei, îi intrigă pe istorici

Monoliţi din Epoca de Piatră, descoperiţi în centrul Franţei, îi intrigă pe istorici

Monoliţi din Epoca de Piatră, descoperiţi în centrul Franţei, îi intrigă pe istorici
Publicat: 01.09.2019
În regiunea Auvergne, o regiune din centrul Franţei, au fost descoperiţi, în premieră, o serie de monoliţi din Epoca de Piatră.

În timpul excavaţiilor preventive pentru o viitoare autostradă, care au fost efectuate în apropierea localităţii Veyre-Monton din regiunea Auvergne din Franţa, au fost descoperiţi o serie de monoliţi cu o vechime care variază din Epoca de Piatră, anul 6.000 înaintea erei noastre, până în jurul anul 1.000 înainte erei noastre, Epoca Bronzului, notează The History Blog.

În urma săpăturilor au fost descoperiţi 30 de monoliţi cu o înălţime care variază de la un metru la 1,6 metri. Pe lângă vechimea şi aranjamentul în care au fost identificaţi, oamenii de ştiinţă au ţinut să precizeze că o astfel de descoperire reprezintă o premieră pentru această parte a Franţei.

Monoliţii erau aranjaţi pe axa nord-sud, într-un aranjament rectangular care, conform arheologilor, ar fi fost uşor de observat în peisajul Franţei preistorice. Arheologii au observat că monoliţii au fost, la un moment dat, răsturnaţi, unii dintre ei fiind distruşi. Plecând de la observaţii asemănătoare din alte situri arheologice preistorice, oamenii de ştiinţă au teoretizat că distrugerea acestora ar putea corespunde unor schimbări de natură religioasă şi culturală în cadrul populaţiilor din zonă.

Situl arheologic de la Veyre-Monton se dovedeşte, conform spuselor oamenilor de ştiinţă care sapă acolo, dificil de datat şi asta din cauza faptului că populaţiile care l-au folosit nu au lăsat artefacte cu ajutorul cărora să se stabili o dată aproximativă în care a fost folosit în mod activ. Complexitatea construcţiei, care a folosit monoliţi aduşi din locaţii multiple, precum şi stilurile diferite, sugerează că acest sit a fost folosit de mai multe populaţii de-a lungul timpului.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase