Home » Istorie » Mumia unei fetiţe ce a trăit acum mai bine de cinci secole, repatriată în Bolivia

Mumia unei fetiţe ce a trăit acum mai bine de cinci secole, repatriată în Bolivia

Mumia unei fetiţe ce a trăit acum mai bine de cinci secole, repatriată în Bolivia
Publicat: 05.09.2019
Mumia are o vechime de peste 500 de ani şi a stat pentru 129 ani în colecţia unui muzeu din Michigan.

Eforturile din ultimii ani pe care autorităţile din Bolivia le fac pentru a-şi repatria patrimoniul cultural şi arheologic împrăştiat în întreaga lume au început să dea roade. Astfel, o mumie de 500 de ani, care pentru 129 de ani s-a aflat în colecţia Muzeului Universităţii Michigan, a fost repatriată recent, notează The History Blog.

Mumia aparţine unei fetiţe care a murit la vârsta de opt ani şi care, conform datării cu carbon-14, a decedat în cea de a doua jumătate a secolului XV-lea, în jurul anului 1470. După ce a murit, corpul fetiţei a fost pus într-un turn din piatră şi sub acţiunea aerului rece din Munţii Anzi a fost mumificat în mod natural.

În ceea ce priveşte identititatea fetiţei, pornind de la indiciile descoperite în mormântul acesteia, familia ar fi făcut parte din elita poporului Ayamara. În timpul vieţii acestei fetiţe, poporul Ayamara se afla încă sub dominaţia Imperiului Incaş.

Mumia a fost învelită într-o mantie din lână şi alături de ea fiind plasate o serie de obiecte: o pereche de sandale din piele, o praştie şi o plasă conţinând boabe de porumb, cacao, fasole şi unele fructe.

Nu se ştiu atât de multe despre modul în care această mumie a fost descoperită sau despre modul în care aceasta a ajuns pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Începând cu anul 1890, mumia şi unele dintre obiectele cu care a fost îngropată au ajuns în posesia muzeului Universităţii Michigan, fiind donate de către Fenton McCreery, fiul consului american în Chile din acea perioadă. Mumia a ajuns în expoziţia publică a muzeului în anul 1950, ajungând chiar şi pe o carte poştală.

Odată cu schimbarea atitudinii legată de expunerea rămăşiţelor umane în muzee, mumia a fost mutată în depozitul muzeului în deceniul şapte al secolului trecut. În anul 2018, curatorul emerit William Lovis a ajuns la concluzia că mumia nu se va mai afla vreodată într-o expoziţie publică a muzeului şi a început să facă demersurile pentru repatrierea ei în Bolivia.

În octombrie 2018, Consiliul Univeristăţii Michigan a votat în Unanimitate pentru renunţarea la drepturile legale asupra mumiei în favoarea Boliviei. În data de 22 ianuarie a acestia an, a avut loc ceremonia oficială de transfer a mumiei la ambasada Boliviei din Washington D.C. În august, mumia şi alte artefacte au ajuns în La Paz.

În prezent, mumia, numită de către cei care o examinează Ñusta, pornind de la cuvântul Aymare pentru „prinţesă”, se află în custodia Muzeului Naţional de Arheologie  din La Paz.

Citeşte:

O mumie pre-incasa, dezgropata in Lima

Peruanii au găsit două mumii preincaşe intacte. „Este una dintre cele mai importante descoperiri”, anunţă specialiştii

Descoperire în pădurea amazoniană din Peru: 35 de mumii din cultura preincaşă Chachapoya

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase