Home » Istorie » Descoperirea unor vase de ceramică din Epoca Bronzului oferă indicii legate de modul în care strămoşii noştri îşi hrăneau bebeluşii

Descoperirea unor vase de ceramică din Epoca Bronzului oferă indicii legate de modul în care strămoşii noştri îşi hrăneau bebeluşii

Descoperirea unor vase de ceramică din Epoca Bronzului oferă indicii legate de modul în care strămoşii noştri îşi hrăneau bebeluşii
Publicat: 29.09.2019
Arheologii au descoperit în Vosendorf, Austria, o serie de vase care seamănă cu animale care erau folosite pentru a hrănirea bebeluşilor.

Pentru oamenii de ştiinţă, alimentele care reprezentau hrana bebeluşilor preistorici sunt o necunoscută extrem de importantă în înţelegerea fertilităţii şi a mortalităţii infantile din epoca respectivă. Analizarea izotopilor de azot obţinuţi din vasele descoperite în  mormintele de copii din Neolitic şi Epoca Bronzului oferă unele indicii despre modul în care bebeluşii erau hrăniţi.

Studierea mostrelor prelevate dintr-o serie de vase din ceramică care au forma unor animale a relevat faptul că bebeluşii preistorici erau hrăniţi cu lapte de vacă, oaie sau capră, notează Reuters.

Cele mai vechi vase folosite în acest studiu au fost realizate în urmă cu 2.400-3.200 de ani. Cercetătorii au precizat că obiecte asemănătoare au fost identificate, anterior, în diferite locaţii şi aveau o vechime de cel puţin 7.000 de ani, perioada neolitică.

„Cred că acest studiu ne-a oferit primele dovezi directe în ceea ce priveşte hrana pe care bebeluşii o consumau şi cu care erau înţărcaţi în perioada preistorică”, a declarat Julie Dunne, expertă în arheologie biomoleculară şi cercetător principal al studiului.

Obiectele studiate erau îndeajuns de mici pentru a încăpea în mâinile unui bebeluş şi puteau conţine în interior laptele cu care erau hrăniţi. Unele dintre obiectele studiate aveau un design simplu, totuşi, unele erau mai complexe, având forme care aminteau de animale.

„Mi se par extrem de drăguţe. Şi cred că oamenii preistorici gândeau la fel; în mod sigur acestea aveau o funcţie dublă: hrănire şi amuzamentul copiilor, într-un fel asemănător jucăriilor din pluş moderne”, a declarat Katharina Rebay-Salisbury, arheolog al Institutului de Arheologie al Academiei de Ştiinţe a Austriei. Tot ea a explicat că aceste vase au reprezentat o inovaţie extrem de benefică pentru mame, permiţând hrănirea copiilor de către alţi membrii ai comunităţii în timp ce aceasta se puteau ocupa de alte sarcini.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase