Home » Istorie » Arheologii au descoperit un balsamarium din bronz în Bulgaria

Arheologii au descoperit un balsamarium din bronz în Bulgaria

Arheologii au descoperit un balsamarium din bronz în Bulgaria
Publicat: 20.10.2019
Balsamariumul a fost descoperit în timpul unor săpături începute în anul 2015.

În timpul unei expediţii arheologice din anul 2015, condusă de către Daniela Agre, de la Institutul Naţional de Arheologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe, au fost descoperite mai multe artefcate, printre care şi un blasamarium din bronz, notează Live Science. Descoperirea s-a realizat într-un sit situat în sud-estul Bulgariei.

Conform istoricilor care au lucrat cu artefacte din perioada romană, folosirea unui balsamarium reprezenta o practică populară în respectiva perioadă. Adesea, aceste vase aveau reprezentări antropomorfice, fiind modelate să semene cu capul sau bustul unei persoane.Aceste vase erau modelate astfel încât să amintească de sclavii negri: nubieni sau etipieni; zeităţi: Hercule sau Bachu sau după imaginile unor bărbaţi tineri. Arheologii au observat că, într-o proporţie mai mică, aceste balsamarium-uri prezentau caricaturi groteşti ale unor pescari, femei bătrâne , păstori, atleţi, boxeri, luptători profesionişti, pitici sau sclavi.

Arheologii care au analizat balsamariumul descoperit în Bulgaria au explicat faptul că, pornind de la trăsăturile surpinse, ciocul şi nasul zdrobit, artizanii au reprezentat un boxer. Într-un articol recent în care au făcut publică această descoperire, arheologii bulgari au explicat că au identificat cinci alte balsamarium-uri asemănătoare care au fost excavate până în acest moment.

În urma analizării acestui balsamarium, arheologii bulgari au observat că pe capacul acestuia exista o reprezentare a leului din Nemeea, o referinţă către semi-zeul Hercule şi similarităţile dintre atletul reprezentat şi Hercule.

Balsamariumul a fost identificat lângă un mormânt aparţinâd unui bărbat de 30-40 de ani, parte a aristrocraţiei din Tracia. Istoricii au teoretizat că respectivul băbat îngropat acolo era un entuziast al sporturilor.

Articolul arheologilor bulgari a fost publicat în American Journal of Archaelogy.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase