Home » Istorie » Un zid de dimensiunea celebrului Zid al lui Hadrian a fost descoperit în Iran

Un zid de dimensiunea celebrului Zid al lui Hadrian a fost descoperit în Iran

Un zid de dimensiunea celebrului Zid al lui Hadrian a fost descoperit în Iran
Publicat: 10.11.2019
Rămăşiţele unui zid din piatră slab conservat, care se întindea pe circa 114 km spre Munţii Bamu, au fost descoperite în partea vestică a Iranului de către o echipă de arheologi conduşi de Sajjad Alibaigi, de la Universitatea din Tehran.

Alături de structura ale cărei dimensiuni se apropie de celebrul Zid al lui Hadrian, construit în Anglia de către romani, au fost descoperite şi obiecte ceramice care au permis ca „Zidul Gawri”, aşa cum a fost denumit de localnici, să fie datat ca fiind din secolele IV î. Hr. – VI d. Hr.

Arheologii au găsit totodată dovezi ale existenţei unor turnuri şi clădiri de-a lungul zidului, care au fost construite „de către o forţă de muncă considerabilă” din materiale locale, precum piatră şi bolovani, care au fost fixate cu mortar pe bază de gips. În total este vorba de un volum de circa un milion de metri cubi de piatră descoperiţi, potrivit Live Science.

Specialiştii nu ştiu încă cu siguranţă cine a construit zidul şi pentru ce scop, iar din cauza conservării extrem de deficitare nu pot spune cu exactitate cât măsura în lungime şi înălţime.

Sajjad Alibaigi şi colegii lui estimează, totuşi, că avea o înălţime de circa 3 metri şi o lăţime de 4 metri şi este posibil să fi fost construit cu scopul de graniţă de către parţi (care au dominat zona între 247 în Hr. – 224 d. Hr) sau sassanizi (224 – 651). Ambele imperii din vestul Iranului au construit castele mari, cetăţi şi sisteme de irigaţii, astfel că este posibil ca ambele să fi avut resurse să contruiască Zidul Gawri, a scris Sajjad Alibaigi în studiul dedicat acestei descoperiri, publicat în revista Antiquity.

Zidul Gawri nu este singurul descoperit în Iran, structuri similare au fost excavate în trecut în părţile nordice şi nord-estice, iar despre acestea se crede că aveau rol de apărare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Călătorie fascinantă prin Vechea Persie, actualul Iran

Cine sunt şiiţii?

Avicenna: cel mai mare savant al lumii musulmane 

La porţile Orientului: asasini şi haşişini

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase