Home » Istorie » Decembrie în istorie. Cele mai importante evenimente care au marcat lumea

Decembrie în istorie. Cele mai importante evenimente care au marcat lumea

Autor: Mihaela STOICA 12.01.2019
Încoronarea lui Napoleon Bonaparte ca împărat al francezilor, la vârsta de 35 de ani, evenimentele din 1989 care au dus la căderea regimului comunist în România, destrămarea URSS şi moartea regelui Mihai I al României au fost câteva dintre evenimentele istorice importante care au avut loc în luna decembrie.

Mai jos vă prezentăm cele mai importante evenimente care au marcat lumea, dar şi România, în luna decembrie, de-a lungul anilor:

1 decembrie – 1918: La Marea Adunare Naţională din Alba-Iulia, cei 1228 de delegaţi aleşi au votat Rezoluţia Unirii Transilvaniei cu Regatul României. În 1919, s-a format primul Parlament al României ales pe baza votului universal şi un guvern al coaliţiei Blocului parlamentar, condus de Alexandru Vaida-Voevod.

2 decembrie – 1804: Napoleon Bonaparte (35 de ani) a fost încoronat împărat al Franţei la Catedrala Notre Dame din Paris de către papa Pius al VII-lea. Peste 19 ani, în 2 decembrie 1823, preşedintele Statelor Unite ale Americii proclama doctrina „Monroe”, potrivit căreia SUA nu aveau nici o pretenţie de amestec în afacerile interne ale statelor europene, opunându-se, în acelaşi timp, extinderii sistemului politic al acestor state asupra oricărei părţi a continentului american.

3 decembrie – 1880: Prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepot de frate al lui Carol I, este desemnat moştenitor prezumtiv al tronului României. Ferdinand va domni începând cu 10 octombrie 1914, după decesul lui Carol I. Tot în 3 decembrie, dar în 1967, a avut loc prima operaţie de transplant de inimă, efectuată cu succes de o echipă de 30 de medici în frunte cu dr. Cristian Barnard, în Africa de Sud.

4 decembrie – 1492: Cristofor Columb a descoperit insula Haiti (El Espanola). În 4 decembrie 2017 a murit regele Mihai (96 de ani), la reşedinţa privată a acestuia din Elveţia.

5 decembrie – 1944: Armata română a început luptele pentru eliberarea oraşului Budapesta (Ungaria).

6 decembrie – 1865: Statele Unite au adoptat al treisprezecelea amendament al Constituţiei, prin care s-a abolit sclavia.

7 decembrie – 1941: Atactul japonezilor asupra flotei militare a SUA din Pacific staţionată la Pearl Harbour, ceea ce a dus la intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial.

8 decembrie – 1991: Are loc Referendumul prin care se adoptă noua Constituţie a României, prima de după regimul comunist.

9 decembrie – 1894: Pe strazile din Bucureşti a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor. În aceeaşi zi, dar în 1941, China a declarat război Japoniei, Germaniei şi Italiei, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

10 decembrie – 1896: A încetat din viaţă savantul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei şi iniţiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu internaţional, decernat anual, din 1901, în data de 10 decembrie. În 1974 savantul român George Emil Palade primeşte Premiul Nobel pentru medicină.

11 decembrie – 1941: Germania şi Italia declară război Statelor Unite. În 1946 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis crearea Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cu sediul central la New York, cu scopul iniţial al ajutorării copiilor din ţările devastate de cel de-al Doilea Război Mondial. În 11 decembrie 1972, Apollo 17 a devenit a şasea şi ultima misiune Apollo care a ajuns pe Lună.

12 decembrie – 1901: Prima transmisiune transatlantică a unui semnal radio.

13 decembrie – 1524: Radu de la Afumaţi e confirmat ca domn al Ţării Româneşti

14 decembrie – 1900: Fizicianul Max Planck a făcut publică noua sa teorie despre natura energiei (teoria cuantelor), care va sta la baza fizicii moderne. În 1911, exploratorul norvegian Roald Amundsen a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud. În 1955, România, a fost primită în rândul statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

15 decembrie – 1467: Ştefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin, rege al Ungariei, în Bătălia de la Baia. În 1970, naveta spaţială rusească Venera–7 efectuează prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus.

16 decembrie – 1989: La Timişoara porneşte revolta împotriva regimului comunist, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti prin care pastorul reformat Laszlo Tokes trebuia să fie strămutat în altă localitate. Timişorenii s-au strâns apoi în Piaţa Catedralei, unde au lansat  revendicări politice şi sloganuri anticomuniste.

17 decembrie – 1989: Are loc dizolvarea oficială a poliţiei secrete est–germane (STASI). În România, în noaptea de 16 spre 17 decembrie a fost executat ordinul de evacuare din Timişoara al pastorului Tokes. Pe parcursul întregii zile au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi. Militarii au fost huiduiţi şi loviţi cu pietre, protestatarii atacând sediul CJ al PCR. La Bucureşti, Ceauşescu a hotărât, în cadrul unei şedinţe a CPEx, folosirea forţei la Timişoara. Ion Coman, secretar CC al PCR, a fost numit comandant unic pentru Timişoara, membri din conducerea partidului, armatei, securităţii fiind trimişi în acest oraş. În urma unei teleconferinţe organizată de Ceauşescu cu activul de partid şi de stat din toate judeţele ţării, la Timişoara factorii de răspundere au ordonat forţelor de ordine să tragă în manifestanţi. Au început lupte de stradă soldate cu morţi şi răniţi. Timişoara a fost izolată, căile de acces în oraş fiind blocate.

18 decembrie – 1989: În România are loc „Operaţiunea Trandafrul”, ridicarea fără autorizaţie, transportul la Bucureşti şi incinerarea a 40 (43) dintre morţii Timişoarei la crematoriul „Cenuşa”, din ordinul Elenei Ceauşescu.

19 decembrie – 1241: A fost utilizat pentru prima dată termenul „parlament”, într-un document regal oficial, prin care în Anglia se convoca consiliul regelui (Henric al III-lea).

20 decembrie – 1989: Într-o intervenţie televizată, Nicolae Ceauşescu a calificat evenimentele de la Timişoara drept opera unor „huligani”, respectiv a unor „grupuri fasciste şi antinaţionale”. În 1999, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, a revenit sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, cu statutul de Regiune Administrativă Specială.

21 decembrie – 1846: Robert Liston a realizat prima operaţie chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra. În 1898, Marie şi Pierre Curie au descoperit radiul. În 1968, a fost lansată recheta „Apollo 8” care a efectuat prima oară un zbor circumlunar (21 dec.-27 dec. 1968). În 21 decembrie 1989 Nicolae Ceauşescu a convocat o adunare populară în faţa Comitetului Central al P.C.R., pentru a calma spiritele. A fost huiduit şi fluierat, declanşându-se lupte de stradă ce au continuat până în următoare zi. În 1991, URSS se destramă după semnarea la Alma–Ata a documentului de fondare a Comunităţii Statelor Independente.

22 decembrie – 1942: Adolf Hitler a semnat ordinul de dezvoltare a rachetei V-2 ca armă. În 22 decembrie 1989, după o săptămână de demonstraţii populare şi reprimari sângeroase, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit din Bucureşti, dar au fost prinşi la Târgovişte. S-a constituit Frontul Salvării Naţionale, iar preşedinte al C.F.S.N. a fost ales Ion Iliescu.

23 decembrie -1672: Italianul Giovanni Cassini a descoperit Rhea, al doilea satelit ca mărime al lui Saturn. În 1888, într-unul din desele sale momente de rătăcire, pictorul olandez Vincent van Gogh şi-a tăiat o parte din urechea stângă. În 1947, fizicienii americani John Bardeen, Walter Brattain şi William Shockley au conceput primul tranzistor.

24 decembrie – 1865: Şase veterani sudişti ai Războiului Civil American au pus bazele organizaţiei rasite c – Societatea „cagulelor albe”, una dintre societăţile secrete cele mai blamate din lume. În 1893, în SUA, industriaşul Henry Ford a testat primul său motor de automobil. În 1968, Misiunea Apollo 8, formată din astronauţii Frank Borman, James Lovell şi William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii şi au fotografiat răsăritul Pământului. În 24 decembrie 1979, Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul pentru a susţine guvernul comunist.

25 decembrie 800: A fost încoronat Carol cel Mare, de către Papa Leon al III-lea, ca împărat al Occidentului. În 1978, forţe vietnameze au invadat Cambodgia cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roşii care, din 1976, supusese populaţia unui monstruos „proces de reeducare” în care şi–au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinaţi sau înfometaţi. În 25 decembrie 1989, soţii Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la Târgovişte, iar evenimentul a fost difuzat la TVR. În 1991, Mihail Gorbaciov a anunţat într-o declaraţie televizată că demisionează din funcţia de preşedinte al URSS, având în vedere situaţia creată odată cu formarea Comunităţii Statelor Independente (CSI), iar Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice a decis schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. în Federaţia Rusă.

26 decembrie – 1989: Petre Roman a fost numit prim-ministru provizoriu al României prin decret C.F.S.N. În 2004, un puternic cutremur care a avut loc în Oceanul Indian a cauzat un tsunami care a devastat Sri Lanka, India, Indonesia, Thailanda, Malaysia, Maldive şi alte zone. Numărul de morţi este estimat la 290.000 oameni.

27 decembrie – 537: A fost inaugurată Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, devenită în 1453 moschee şi în 1935 muzeu. În 1831, Charles Darwin a început a doua călătorie în America de Sud la bordul navei regale HMS Beagle. În 27 decembrie 1945 au fost înfiinţate Banca Mondială pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), ca urmare a Conferinţei monetare şi financiare a ONU de la Bretton–Woods. România a devenit membră a celor două organisme financiare la 15 dec 1972. 

28 decembrie – 1065: A fost inaugurată Catedrala Westminster din Londra, construită de Eduard Confesorul între 1045 şi 1050. În 1612, Pluto este pentru prima dată observată de către Galileo Galilei, dar este catalogată doar ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi considerată o nouă planetă a sistemului solar, însă în 2006 a fost retrogradată la statutul planetă pitică. În 28 decembrie 1895, în cafeneaua „Grand Café” din Paris, are loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumière.

29 decembrie – 1919: Parlamentul României votează legile prin care se ratifică Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Regatul României. În 1933, a fost  asasinat primul ministru Ion Gh. Duca pe peronul gării din Sinaia. În 1989, a avut loc prima şedinţă a guvernului provizoriu condus de Petre Roman, primul guvern al României de după căderea comunismului.

30 decembrie – 1906: Iranul a devenit monarhie constituţională. În 1922, a fost ratificat tratatul privind înfiinţarea Uniunii Sovietice, sub forma uniunii mai multor republici. În 30 decembrie 1947, regele Mihai I a abdicat, în aceeaşi zi a fost proclamată Republica Populară Română. În 2006, fostul preşedinte al Irakului Saddam Hussein a fost executat după ce fusese găsit vinovat de crime împotriva umanităţii de Tribunalul Special Irakian.

31 decembrie – 1879: Thomas Edison a făcut prima demonstraţie publică a modului de funcţionare a primei lămpi electrice. În 1919. Regele Ferdinand I a promulgat legile prin care se ratifică Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Regatul României. Peste şase ani, în 31 decembrie 1925, Consiliul de Coroană a ratificat renunţarea prinţului Carol al II–lea la succesiunea tronului în favoarea fiului său, Mihai de Hohenzollern. În 1936, a fost descoperit cortizonul de către biochimistul american John Cowdery Kendall. În 1938, celebrul test cu fiolă, efectuat pentru depistarea şoferilor aflaţi în stare de ebrietate, a fost introdus, pentru prima dată, în Indianapolis (SUA). În 31 decembrie 1946, preşedintele SUA, Harry Truman, a declarat oficial sfârşitul celui de–al Doilea Război Mondial.

 

Cele mai noi articole
Augie, un golden retriever, a devenit cel mai bătrân câine din rasa sa. Ce cadouri a primit de ziua sa
Augie, un golden retriever, a devenit cel mai bătrân câine din rasa sa. Ce cadouri a primit de ziua sa
O epavă din secolul XVI ar putea fi o navă faimoasă
O epavă din secolul XVI ar putea fi o navă faimoasă
Google anunță că nu va mai salva automat poze și videoclipuri pe telefonul tău. Ce trebuie să știi
Google anunță că nu va mai salva automat poze și videoclipuri pe telefonul tău. Ce trebuie să știi
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Planetele acoperite de oceane de lavă s-ar putea afla la originea asteroizilor
Planetele acoperite de oceane de lavă s-ar putea afla la originea asteroizilor
Oamenii de știință au identificat mai mult de 100 de substanțe toxice în fumul de canabis
Oamenii de știință au identificat mai mult de 100 de substanțe toxice în fumul de canabis
Facebook a eliminat sute de conturi, grupuri și pagini ale unei mișcări extremiste
Facebook a eliminat sute de conturi, grupuri și pagini ale unei mișcări extremiste
Primul oraș din România în care nu mai există niciun caz de coronavirus
Primul oraș din România în care nu mai există niciun caz de coronavirus
Paradoxul crizei coronavirusului. A crescut cererea de programe de educaţie pentru manageri
Paradoxul crizei coronavirusului. A crescut cererea de programe de educaţie pentru manageri
O lege nouă lasă animalele exportate din România să se sufoce la temperaturi de peste 35 grade Celsius
O lege nouă lasă animalele exportate din România să se sufoce la temperaturi de peste 35 grade Celsius
Tesla a depășit Toyota. Compania lui Elon Musk a devenit cel mai valoros producător auto din lume
Tesla a depășit Toyota. Compania lui Elon Musk a devenit cel mai valoros producător auto din lume
Contractul de vânzare al Palatului Reginei Maria din Mamaia, anulat de tribunal
Contractul de vânzare al Palatului Reginei Maria din Mamaia, anulat de tribunal
O universitate din România, primul loc din ierarhia națională a fizicii în clasamentul ShanghaiRanking’s Global Ranking
O universitate din România, primul loc din ierarhia națională a fizicii în clasamentul ShanghaiRanking’s Global ...
Hackerii au obținut un milion de dolari de o universitate care caută un leac pentru COVID-19
Hackerii au obținut un milion de dolari de o universitate care caută un leac pentru COVID-19
În premieră, oamenii de știință au reușit să vadă cum sunt eliminați din creier neuronii morți
În premieră, oamenii de știință au reușit să vadă cum sunt eliminați din creier neuronii morți
Brandurile în care românii au continuat să investească chiar și pe timp de pandemie
Brandurile în care românii au continuat să investească chiar și pe timp de pandemie
Cum gestionează mintea noastră valul de informații din mass-media
Cum gestionează mintea noastră valul de informații din mass-media
SUA a cumpărat aproape toate stocurile de Remdesivir din lume
SUA a cumpărat aproape toate stocurile de Remdesivir din lume