Home » Istorie » O necropolă grecească a fost descoperită în Sicilia

O necropolă grecească a fost descoperită în Sicilia

Publicat: 11.12.2019
Descoperirea a fost făcută în timpul unor lucrări de infrastructură.

În timpul unor lucrări în oraşul Gela din Sicilia, Italia, muncitorii au descoperit urmele unei necropele greceşti care datează din secolul VII înaintea erei noastre, notează The History Blog.

Săpăturile iniţiale au dus la descoperirea a două morminte, unul aparţinând unui copil, lângă acesta aflându-se rămăşiţele unor animale care au fost sacrificate şi gătite în cadrul unui ritual.

Artefactele din mormântul copilului datează din perioada proto-corintiană, arheologii find de părere că ritualurile funerare asociate respectivului mormânt au avut loc în primele decade de la fondarea coloniei.

Oraşul Gela a fost fondat de către coloniştii greci, proveniţi din insulele Rhodos şi Creta în anul 688 înaintea erei noastre în partea sud-vestică a Siciliei. Această colonie a fost distrusă de către generalul cartaginez Himilko în anul 405, acesta ordonând clădirilor publice, a templului dedicat Atenei, precum şi a celorlalte două temple ale aşezării.

Credit foto: Regione Sicilia

După acestă distrugere masivă a oraşului, Cartagina a permis populaţiei greceşti să se întoarcă, cu o serie de condiţii totuşi, printre acestea numărându-se interzicerea ridicării de noi fortitificaţii şi plata tributului. Oraşul a revenit sub hegemonie grecească odată cu Timoleon din Corint, care a învins Cartagina în anul 339 î.e.n. După această victorie, oraşului i s-a permis reconstruirea fortificaţiilor. O serie de eveniemnte ulterioare au făcut ca oraşul să fie părăsit, acesta fiind repopulat în secolul XIII al epocii noastre.

Din cauza distrugerilor provocate de către generalul Himilko, arheologii au la dispoziţie un număr limitat de artfacte care să îi ajute să identifice amplasamentul aşezării iniţiale. Totuşi, cu ajutorul descopeririii acestei necropole, arheologii speră să fie mai aproape de adevăr.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase