Home » Istorie » Ötzi are cel mai vechi echipament de vânătoare din lume

Ötzi are cel mai vechi echipament de vânătoare din lume

Publicat: 28.12.2019
Mumia a fost descoperită în 1991 în Munţii Alpi.

Descoperită în anul 1991 în Munţii Alpi, mumia unui bărbat de la sfâşitul perioadei neolitice s-a dovedit a fi un izvor de informaţii şi mistere pentru cercetătorii din diferite domenii. Într-un studiu recent, arheologii de la Fundaţia Elveţiană pentru Ştiinţe au stabilit că Ötzi  este posesorul celui mai vechi echipament de vânătoare din lume, notează The History Blog.

Credit foto: South Tyrol Museum of Archeology

Mumia are aproximativ 5.300 de ani şi asupra sa au fost identificate o tolbă, săgeţi, o coardă de arc şi un arc neterminat; acestea dovedindu-se a fi cele mai vechi obiecte de acest fel descoperite până în prezent. Coarda de arc a fost descoperită în tolbă, Ötzi înfăşurând-o în speranţa că o va folosi mai târziu. Această cordă de arc a atras atenţia cercetătorilor nu doar prin vechime, ci şi datorită materialului, experţii argumentând că ar putea să fie realizată din fibre de in sau din fibre de origine animală. Trebuie făcută precizarea că istoricii sunt de părere că fibrele de orgine animală ar fi ineficiente pentru un arc, lipsindu-le capacitate de a rezista tensiunii produse de către folosirea arcului.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă au descoperit alte trei corzi de arc din perioada neolitică şi prin compararea corzii de arc descoperită asupra lui Ötzi, cu acestea, cercetătorii au stabilit că prima este realizată din fibre de origine animală, tendoane ale picioarelor aparţinând unui animal neidentificat.

Credit foto: Credit foto: South Tyrol Museum of Archeology

Cercetătorii au stabilit că arcul descoperit asupra lui  Ötzi era aproape gata, măsurând 1,83 metri şi fiind realizat dintr-o tijă cu o grosime de 8-10 centimetri. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că, cel mai probabil, ar mai fi trebuit scurtat şi îngustat înainte de a putea fi folosit în mod corespunzător.

Studiul citat a fost publicat în Journal of Neolithic Archaeology.

Citeşte şi:

Cercetătorii au aflat care a fost ultima masă a lui Otzi, Omul Gheţurilor

Otzi, omul gheţurilor a fost supus unui tratament de înfrumuseţare

Otzi, Omul Gheţurilor, şi-a ascuţit uneltele cu câteva zile înainte de a fi ucis

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase