Home » Istorie » Un cimitir roman descoperit în Marea Britanie oferă informaţii istorice importante

Un cimitir roman descoperit în Marea Britanie oferă informaţii istorice importante

Publicat: 11.01.2020
Un cimitir din epoca romană, bogat în artefacte, a fost descoperit în Somerton, districtul Somerset din sud-vestul Angliei.

Arheologii au descoperit în acest sit arheologic rămăşiţele a peste 50 de persoane, adulţi şi copii, iar analiza artefactelor descoperite lângă aceştia sugerează că cei înhumaţi proveneau din familii puternice, notează The History Blog.

Credit foto: Wessex Archeology

Oraşul Somerton, localizat între două râuri: Yeo şi Cary, a fost locuit, după cum explică istoricii, începând cu perioada preistorică, structurile identificate de-a lungul timpului susţinând această teorie. Oamenii de ştiinţă precizează faptul că aceste descoperiri din perioada pre-romană nu includ descoperiri sau artefacte. 

Artefactele descoperite de către arheologi datează din perioada romană şi acestea sunt cele care au ajutat la stabilirea continuităţii locuirii în această regiune. De-a lungul timpului, în acest areal geografic au fost descoperite vile din perioada romană, indicator al importanţei economice a acestei regiuni pentru oraşul Lindinis, în prezent Ilchester.

Aceasta nu este prima dată când un cimitir din perioada romană a fost descoperit în Somerset, dar este primul astfel de cimitir care a fost excavat de către arheologii moderni. Lucrările de excavaţie şi analiza artefactrelor ar putea oferi detalii importante despre modul în care avut loc trecerea de la cultura britanicilor din Epoca Fierului la amestecul cultural romano-britanic.

Credit foto: Wessex Archeology

Arheologii explică faptul că mormintele descoperite în Somerset erau săpate în pământ, pereţii acestora fiind acoperiţi cu piatră, acest tip de aranjament funerar este destul de rar pe teritoriul Regatului Unit, iar descoperirea unui întreg cimitir cu astfel de morminte reprezintă un indicator clar al puterii financiare a famililor care şi-au înhumat rudele acolo.

Printre artefactele descoperite se numără obiecte din ceramică, bijuterii, monede, un artefact din os (n.r. cel mai probabil mânerul unui cuţit, vase cu ofrande pentru defuncţi şi o serie de cuie, cel mai probabil rămase în urma descompunerii încălţărilor. 

Credit foto: Wessex Archeology

Arheologul Steve Membery, din cadrul South West Heritage Trust, este de părere că oamenii care au fost înhumaţi în acest cimitir au o legătură cu o vilă romană din apropiere care încă nu a fost descoperită.  Acesta subliniază faptul că locuitorii din Somerset au adoptat în timp ritualurile romane de înhumare şi că unii dintre cei decedaţi au fost aşezaţi în morminte folosite şi în perioada preistorică.

Citeşte şi:

Cea mai mare descoperire arheologică din Marea Britanie din perioada romană. ”Această colecţie este foarte importantă”

Inel din perioada romană, descoperit pe un teren agricol după 1.600 de ani de stat în pământ

Singurele mânuşi de box romane au fost descoperite în Marea Britanie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase