Home » Istorie » 100 de ani de la înfiinţarea Ligii Naţiunilor. Nicolae Titulescu a condus Adunarea Generală pentru o perioadă

100 de ani de la înfiinţarea Ligii Naţiunilor. Nicolae Titulescu a condus Adunarea Generală pentru o perioadă

100 de ani de la înfiinţarea Ligii Naţiunilor. Nicolae Titulescu a condus Adunarea Generală pentru o perioadă
Publicat: 10.01.2020
Societatea Naţiunilor, cunoscută sub numele şi de Liga Naţiunilor, a fost organizaţia interguvernamentală înfiinţată, la Geneva, pe 10 ianuarie 1920, în urma Conferinţei de Pace de la Paris ce a parafat încheierea Primului Război mondial. România a fost membru fondator al acestui organism ce a premers ONU.

Societatea Naţiunilor a fost prima organizaţie care încerca să obţină o relevanţă universală pentru ordinea politică de după Primul Război Mondial. Printre cele 44 de state fondatoare ale societăţii care a premers Organizaţia Naţiunilor Unite s-a numărat şi România. Nicolae Titulescu a fost delegat al României începând din 1921 şi a fost ales, doi ani consecutiv, în 1930 şi 1931, în funcţia de preşedinte al Adunării generale a acestui for internaţional.

Consiliul organizaţiei era format din reprezentanţii principalelor puteri, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Japonia şi din alţi patru membri aleşi pe termene fixe. În 1926, Germania a devenit al cincilea membru permanent. Ulterior, când Germania şi Japonia au părăsit societatea, acest statut l-a primt Uniunea Sovietică.

Perioada în care organizaţia a numărat cei mai mulţi membri a fost 1934-1935, când Societatea Naţiunilor avea 58 de membri, potrivit Mediafax. Organismul avea ca scop principal prevenirea războiului şi rezolvarea disputelor internaţionale prin negociere şi arbitraj.

Liga Naţiunilor nu avea armate proprii

Organizaţia a marcat o schimbare importantă în gândirea diplomatică internaţională. Liga Naţiunilor nu avea armate proprii, ci se baza pe marile puteri pentru ca rezoluţiile sale să fie respectate. Societatea a înregistrat mai multe reuşite în perioada interbelică, dar nu a putut să mai funcţioneze pe fondul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.

Liga Naţiunilor a încetat să funcţioneze odată cu declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. Hotărârea de autodizolvare a fost adoptată oficial abia la 18 aprilie1946 (după intrarea în vigoare a Cartei ONU), misiunea sa fiind transferată Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase