Home » Istorie » Un lingou de aur descoperit în Mexico City s-a dovedit a fi fost furat de la azteci

Un lingou de aur descoperit în Mexico City s-a dovedit a fi fost furat de la azteci

Un lingou de aur descoperit în Mexico City s-a dovedit a fi fost furat de la azteci
Publicat: 19.01.2020
Lingoul a fost descoperit în timpul excavaţiilor dintr-un parc.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie al Mexicul au reuşit să rezolve un mister care datează din anul 1981, atunci când a fost dezgropată o bucată de aur dintr-un parc din Mexico City, notează Science Alert.

Analizele efectuate cu raze X asupra lingoului de aur au relevat că acesta a fost furat de către conquistatori conduşi de către Henan Cortez în urmă cu mai bine de 500 de ani. Mai exact, cercetătorii sunt de părere că bucata de aur de 1,93 de kilograme a fost pierdută în timpul „Noche Triste”, atunci când populaţia aztecă s-a revoltat faţă de stăpânirea spaniolă pentru uciderea noblilor şi a preoţilor şi conquistatorii au fost nevoiţi să se retragă temporar, luând cu ei tot aurul pe care l-au putut căra.

„Aşa-numita > se numără printre episoadele cuceririi spaniole  care va fi amintită în acest an şi există o singură dovadă materială a aceastui eveniment: o bară de aur care s-a scufundat în urmă cu 500 de ani în canalele Tenochtitlanului şi care a ajuns acolo în timpul fugii spaniolilor, aşa cum confirmă analiza recentă”, au scris cercetătorii într-un comunicat al Institutului.

Istoricii explică faptul că Hernán Cortez şi oamenii săi au fost primiţi la curtea împăratului aztec în anul 1519, pe care l-au transformat în ostatic în scurt timp. În anul 1520, atunci când a lansat expediţia spre Mexic fără aprobarea oficială, Cortez a aflat că guvernatorul spaniol al Cubei ordonase arestarea sa. Din această cauză a lăsat Tenochtitlan  sub comanda lui Pedro de Alvarado, acesta fiind cel care a ordonat omorârea preoţilor şi a nobililor în speranţa că astfel va împiedica o revoltă a aztecilor. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că bucata de aur descoperită în 1981 a fost pierdută atunci, dat fiind faptul că se aseamănă cu alte bucăţi de aur din perioada şi regiunea respectivă.

Citeşte şi:

Bătălia de la Cajamarca şi caii care au cucerit un imperiu

Descoperirea unui sit cu un sacrificiu uman poate aduce noi informaţii despre azteci

Ororile sacrificiilor aztecilor: ritualul macabru în care preoţii scoteau din pieptul victimelor inima care încă bătea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase