Home » Istorie » De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu în ultimii săi ani la conducerea României?

De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu în ultimii săi ani la conducerea României?

De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu în ultimii săi ani la conducerea României?
Publicat: 26.01.2020
Nicolae Ceauşescu a murit la vârsta de 71 de ani, în 25 decembrie 1989, după ce a fost împuşcat la Târgovişte. În ultimii ani ai vieţii, cel care a condus România comunistă timp de 24 de ani s-a confruntat cu o boală care afectează mulţi bărbaţi: cancer la prostată.

Informaţia privind cancerul la prostată al lui Nicolae Ceuşescu apare în documente desecretizate ale CIA, Agenţia Centrală de Informaţii a SUA.

Într-o pagină din cele şase ale unui raport trimis în 22 iulie 1985 directorului CIA, agentul George Kolt, unul dintre responsabilii agenţiei americane de spionaj pentru Europa, vorbea despre boala dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu şi implicaţiile pe care le avea acest lucru asupra Republicii Socialiste România.

Citând surse apropiate de încredere, de la Bucureşti, spionul american afirma că „Nicolae Ceauşescu ar putea fi supus în curând unei intervenţii chirurgicale din cauza unui cancer la prostată”.

„Perioada este însă una riscantă, din cauză că România trece prin mari probleme economice şi financiare înainte de iarna anului 1985, care se anunţă deosebit de aprigă”, preciza în continuare George Kolt.

Boala lui Ceauşescu ar fi creat lupte de putere

În cazul în care Nicolae Ceauşescu ar fi fost operat, perioada acestuia de convalescenţă ar fi fost îndelungată, deoarece ar fi avut „mai multe probleme de sănătate”. Astfel ar fi apărut o luptă pentru succesiune în care „soţia sa, Elena, şi fiul său, playboy-ul Nicu” şi-ar fi măsurat forţele cu restul oamenilor din cadrul echipei de conducere.

În continuare, George Kolt informa că în cadrul grupului nu exista o persoană dominantă deoarece „Nicolae Ceauşescu nu şi-a desemnat succesorul”. „Cred, însă, în posibilitatea ca toţi ceilalţi lideri comunişti să se unească în încercarea de a-i da jos de la conducere pe Elena şi pe Nicu”, mai nota Kolt.

Spionul american, care în anul următor avea să devină directorul Biroului de Analiză Europeană din cadrul CIA, vorbea în raport şi despre iernile grele din ultimii ani din România care ar fi afectat estimările privind recoltele şi producţia industrială necesare pentru export. Acest lucru i-ar fi făcut pe sovietici să îşi sporească influenţa asupra regimului de la Bucureşti. Totodată, potrivit lui Kolt, noul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, instalat la putere în 11 martie 1985, s-ar fi confruntat cu prima sa criză din blocul comunist dacă „ Ceauşescu e grav bolnav şi începe o luptă pentru succesiune”.

Era Ceauşescu pe moarte?

Despre potenţialul cancer la prostată al lui Ceuşescu nu se ştia nimic la Bucureşti şi nici nu există mărturii istorice în acest sens, cu excepţia raportului agentului CIA. În 25 august 1985, în Washington Post apărea un articol despre România şi liderul ei comunist, care făcea referire la mai multe documente secrete ale CIA şi în care se preciza că informările secrete trimise preşedintelui Ronald Reagan, de către reprezentanţii agenţiei, indicau faptul că  „Nicolae Ceauşescu este pe moarte din cauza unui cancer la prostată şi că nu mai prinde primăvara lui 1986”.

Denumind-ul „bătrânul lider român” care „a lăsat-o mai moale”, autorii articolului din Washington Post afirmau, pe baza fotografiilor apărute în ziarele româneşti, că Nicolae Ceauşescu „a slăbit şi pare obosit”, semn că „starea lui de sănătate se deteriorează”. În contextual în care ar fi lipsit de la o serie de întâlniri importante, Elena Ceauşescu era cea care conducea guvernul, se mai arăta în articolul publicaţiei americane.

Nicolae Ceauşescu avea să moară patru ani mai târziu, în contextul evenimentelor din decembrie 1989 din România.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nicolae Ceauşescu, cizmarul devenit marele conducător comunist

Nicolae Ceauşescu: ”Să lichidăm repede ce este în Timişoara”

Unul dintre cele mai bine păzite secrete înainte de 1989: data reală a naşterii lui Nicolae Ceauşescu

Ceauşescu a cerut anularea Pactului Ribbentrop-Molotov

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase