Home » Istorie » Creierul uneia dintre victimele erupţiei vulcanului Vezuviu a fost transformat în sticlă

Creierul uneia dintre victimele erupţiei vulcanului Vezuviu a fost transformat în sticlă

Publicat: 30.01.2020
Erupţia vulcanului Vezuviu a dus la dispariţia oraşelor Pompeii şi Herculaneum.

Vulcanul Vezuviu care a erupt în anul 79 al erei noastre a dus la moartea a mii de persoane şi a transformat cele două oraşe acoperite de lavă şi de alte materiale vulcanice în zone în care viaţa şi cultura romană au fost conservate perfect. De la descoperirea celor două oraşe, Pompeii şi Herculaneum, acestea au fost supuse excavaţiilor arheologice, oamenii de ştiinţă reuşind an de an să scoată la suprafaţă o multitudine de artefacte şi rămăşiţe oameneşti care sunt folosite pentru a înţelege mai bine cultura romană, dar şi efectele erupţiei.

În anul 1961, arheologii au descoperit în Collegium Augustalium, centrul cultului dedicat împăratului Augustus, scheletul unui bărbat de aproximativ 25 de ani. Deşi simpla descoperire a unui schelet într-un oraş afectat de erupţia unui vulcan nu pare surpinzătoare, oamenii de ştiinţă care l-au reexaminat recent explică faptul că creierul acestui bărbat a fost descoperit într-o stare surpinzătoare, mai exact fusese transformat în sticlă, notează The History Blog.

Bărbatul a fost găsit cu faţa în jos, pe o grămadă de cenuşă vulcanică care cuprinsese patul pe care acesta murise. Căldura a făcut ca craniul său să explodeze, fragmente ale acestuia fiind găsite în jurul patului. De asemenea, oasele din cutia toracică erau încastrate într-o masă spongioasă, formată din combinarea materialului vulcanic cu organele interne ale bărbatului.

Arheologii au mai descoperit şi că în interiorul craniului se afla un material negru, asemănător sticlei. Acest craniu a fost studiat de către dr. Pier Paolo Petrone, antropolog criminalistic al Universităţii Federico II. Acesta explică: „Am observat ceva strălucind în interiorul craniului. Acest material a fost păstrat exclusiv în craniul victimei, deci trebuia să fie rămăşiţele vitrificate ale creierului. Dar trebuia dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă”. 

Studierea creierului cu mai multe tipuri de instrumente a relevat că materialul din interiorul respectivului craniu conţinea o serie de proteine care pot fi identificate şi în ţesuturile cerebrale umane. Acizii graşi adipici şi margarici, componente ale grăsimii părului uman din sebum, au fost descoperite în materialul sticlos, dar nu şi în restul materialului vulcanic din cameră.

Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine.

Citeşte şi:

O inscripţie dintr-un mormânt oferă indicii despre viaţa de zi cu zi din Pompeii

Moartea oribilă a victimelor erupţiei vulcanului Vezuviu. Fluidele corpului s-ar fi evaporat din cauza temperaturii extreme

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase