Home » Istorie » Un pumnal roman unic, descoperit în Germania, a fost readus la starea originală de către specialişti

Un pumnal roman unic, descoperit în Germania, a fost readus la starea originală de către specialişti

Un pumnal roman unic, descoperit în Germania, a fost readus la starea originală de către specialişti
Publicat: 24.02.2020
Arheologii au recuperat pumnalul dintr-un cimitir aflat în Haltern, Germania.

În luna aprilie a anului 2019, în timpul unor excavaţii arheologice organziate în comun de către Ostwestfalen-Lippe şi Universitatea Trier, un intern a descoperit un pugio, un pumnal folosit de către militarii romani. Din fericire, pumnalul a fost descoperit într-o stare bună, împreună cu teaca şi cureaua de fixare, ceea ce a permis oamenilor de ştiinţă să restaureze respectivul artefact, notează The History Blog.

Arheologii explică faptul că pumnalul a fost găsit la o adâncime de aproximativ 40 de centimetri, îndeajuns de mare pentru a fi ferit de acţiunea uneltelor agricole. Descoperirea dă naştere unei multitudini de întrebări, una dintre cele mai importante fiind legată de modul în care acel pumnal a ajuns în sol. Dat fiind faptul că pare a fi un obiect de lux, există o posibilitate mică ca pumnalul să fi fost pur şi simplu uitat pe câmp.

Analizele au stabilit că internul a descoperit un pumnal de tipul Vindonissa, folosit cu precădere în special în spaţiul roman din nordul Italiei şi chiar şi în Britania. De asemenea, arheologii au putut stabili că oţelul folosit pentru lama pumnalului provenea din provincia Noricum, teritoriul actual al Sloveniei şi al Austriei, în timp ce teaca a fost acoperită cu argint, pietre preţioase şi modele geometrice din bronz. 

„Pe baza imaginilor CT, de exemplu, am putut observa că mânerul are numeroase componente individuale realizate din materiale diferite, care sunt conectate cu opt pini de nit. Imaginile oferă, de asemenea, informaţii despre lucrările de schimb şi starea numeroaselor inserţii de smalţ. Aceste informaţii sunt de mare importanţă pentru restaurarea ulterioară”, a explicat restauratorul Eugen Müsch.

Deşi materialele folosite pentru acest pumnal sunt scumpe, oamenii de ştiinţă care s-au ocupat de excavarea şi restaurarea acestuia explică faptul că acesta a fost folosit în luptă, după cum sugerează urmele de pe lamă, dar şi zonele de pe teacă în care cantitatea de argint s-a diminuat.

Citeşte şi:

Cum Imperiul Roman a putut deveni puternic cu ajutorul imigranţilor

Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase