Home » Istorie » O topitorie din perioada romană dscoperită în Belgia

O topitorie din perioada romană dscoperită în Belgia

Publicat: 14.03.2020
Arheologii explică că acestea sunt primele indicii clare care atestă faptul că romanii au produs fier în acestă regiune.

Arheologii belgieni au anunţat o premieră pe teritoriul ţării lor: descoperirea unei topitorii din perioada romană; aceştia explică faptul că pănă acum nu au existat dovezi materiale ale producerii de fier în Flandra de Est. Această descoperire a fost realizată în Doorn Nord, o zonă în care urmează să fie dezvoltat un parc de afaceri, notează The History Blog.

Săpăturile în Doorn Nord au început în urmă cu 18 luni, iar arheologii au descoperit în primă fază două monumente funerare din Neolitic, care au fost construite între anii 2500-2000 şi 2000-1000 înaintea erei noastre. Totuşi, o mare densitate de materiale provine din secolele I şi II ale erei noastre, atunci când o aşezare romană s-a dezvoltat la intersecţia a două rute importante. Istoricii explică faptul că respectiva aşezare avea case, străzi, cimitire, dar şi o serie de facilităţi pentru prelucrarea minereurilor de fier. Din studierea artefactelor, oamenii de ştiinţă speră să afle ce cantitate de fier a fost produsă şi la ce a fost folosită.

Credit foto: SOLVA

Cea mai mare parte a artefactelor descoperite în Doorn Nord provin din secolele XVII-XVIII, în general echipamente şi obiectele de uz personal lăsate în urmă de către soldaţii francezii şi spanioli. Istoricii explică faptul că Flandra a fost una dintre regiunile disputate în timpul Războiului de Nouă Ani (1688-1697) şi Războiul Succesiunii Spaniole (1701-1714).

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase