Home » Lumea digitală » Cât de vulnerabile sunt actualele tehnologii auto. Cum au reuşit hackerii să preia de la distanţă controlul asupra unui vehicul de teren – VIDEO

Cât de vulnerabile sunt actualele tehnologii auto. Cum au reuşit hackerii să preia de la distanţă controlul asupra unui vehicul de teren – VIDEO

Publicat: 22.07.2015
Hackeri au preluat online, de la distanţa de 15 kilometri, controlul asupra unui vehicul de teren, în Statele Unite, răsturnând maşina într-un şanţ, în cadrul unui test menit să demonstreze vulnerabilitatea actualelor tehnologii auto, informează cotidianul The Telegraph.

 –
Hackerii au preluat online controlul asupra unui vehicul marca Jeep Cherokee în timp ce stăteau comod pe o canapea, la distanţa de 15 kilometri de maşină. Au oprit motorul maşinii, au activat frâna de serviciu şi au condus maşina spre marginea şoselei pe care circula. Şoferul nu a mai putut controla vehiculul, care s-a răsturnat în şanţul de la marginea drumului.

Haclerii au explicat că au folosit un computer şi un telefon mobil pentru a accesa sistemele vehiculului de teren prin intermediul conexiunii de Internet.

Potrivit experţilor, aproximativ 470.000 de maşini fabricate de compania Fiat Chrysler riscă să fie atacate de hackeri prin modalităţi similare.

Deficienţele au fost dezvăluite de doi experţi americani, Charlie Miller, fost angajat al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA), şi Chris Valasek. În cadrul testului, efectuat pe o şosea din Saint Louis (statul Missouri), vehiculul marca Jeep Cherokee a fost condus de Andy Greenberg, analist al site-ului Wired.com.

„Maşina poate fi localizată prin coordonatele GPS, i se poate măsura viteza şi poate fi adusă total sub control”, a afirmat Greenberg, explicând că sistemul vehiculului poate fi accesat prin facilitatea Uconnect, instalată de grupul Fiat Chrysler începând din anul 2013.

Recent, Biroul Federal american de Investigaţii (FBI) a admis că un hacker a preluat de la distanţă controlul asupra unui avion de pasageri, în cadrul unui test.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase