Home » Lumea digitală » AVERTISMENTUL lui Snowden: Spionii britanici pot să controleze smartphone-urile de la depărtare

AVERTISMENTUL lui Snowden: Spionii britanici pot să controleze smartphone-urile de la depărtare

AVERTISMENTUL lui Snowden: Spionii britanici pot să controleze smartphone-urile de la depărtare
Publicat: 06.10.2015
Spionii britanici pot să preia controlul asupra smartphone-urilor de la depărtare doar prin trimiterea unui singur mesaj, fără ca proprietarii telefonului să ştie, avertizează Edward Snowden, fostul angajat al serviciilor secrete americane, informează site-ul agenţiei de presă AFP.

 „Vor să-ţi controleze telefonul în loc să te controleze pe tine”, a declarat luni Edward Snowden într-un interviu acordat BBC Panorama, referindu-se la agenţia guvernamentală de comunicare centrală (GCHQ) a Marii Britanii. El a precizat că spionii britanici pot să acceseze funcţiile de înregistrare audio şi foto ale unui smartphone fără ca proprietarul acestuia să ştie.

Snowden a susţinut că GCHQ a folosit o serie de instrumente de interceptare intitulate „grupul Smurf”, numite după personajele de benzi desenate, The Smurfs (Ştrumfii).

„Nosey Smurf” („Ştrumful băgăcios”) le permite spionilor să pornească microfonul instalat într-un smartphone chiar dacă telefonul este închis, precizează Snowden. Alte programe folosite de GCHQ erau numite „Tracker Smurf” („Ştrumful urmăritor) şi „Dreamy Smurf” („Ştrumful visător”), care permiteau ca telefoanele să fie închise sau deschise de la depărtare.

Snowden a explicat că mesajul trimis de GCHQ pentru a avea acces la smartphone nu va fi observat de proprietarul telefonului.

Citeşte continuarea aici!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase