Home » Lumea digitală » TOPUL Mondial al ţărilor cu cele mai mari restricţii pentru internet

TOPUL Mondial al ţărilor cu cele mai mari restricţii pentru internet

TOPUL Mondial al ţărilor cu cele mai mari restricţii pentru internet
Publicat: 29.10.2015
China se află pe primul loc în topul mondial al ţărilor cu cele mai mari restricţii impuse mediului online, după ce a consolidat măsurile privitoare la monitorizarea şi controlarea activităţilor pe internet ale cetăţenilor, potrivit unui raport al organizaţiei Freedom House.

Potrivit site-ului agenţiei de presă DPA, Freedom House atrage atenţia asupra restricţiilor impuse de China privind activitatea online a cetăţenilor printr-un raport anual ce analizează libertatea presei la nivel global, publicat miercuri.

„În ultimii ani, accentul amplificat asupra controlului informaţiei a determinat acte de agresiune directă împotriva libertăţii internetului”, avertizează Freedom House în raportul intitulat „Libertatea pe Internet în 2015”.

China a blocat, până în prezent, aproximativ 3.000 de site-uri şi servicii online precum Gmail, Google, Picasa şi reţele sociale precum Facebook, Twitter şi Youtube.

În ianuarie, autorităţile chineze au anunţat înăsprirea controalelor privind activitatea desfăşurată pe internet. Apoi, în iulie, China a aprobat o lege privind securitatea naţională care să întărească gradul de control asupra internetului, oferind statului dreptul de a lua „toate măsurile necesare” pentru a-şi proteja suveranitatea.

În 2014, China a fost clasificată pe locul al treilea în topul celor mai restrictive ţări privind libertatea online, pe primele locuri aflându-se Iran şi Siria. În acest an, potrivit raportului Freedom House, China este urmată în clasament de Iran şi Siria.

În raportul Freedom House, în 32 din cele 65 de ţări analizate din iunie 2014, au fost identificate medii nefavorabile pentru libertatea de exprimare în mediul online. Uzbekistan (Asia Centrală) se află pe locul al şaselea şi Vietnam (Asia de Sud-Est) pe locul al şaptelea în topul ţărilor cele mai restrictive privind libertatea online. Alte ţări care intră în top 10 sunt localizate majoritatea în Africa şi în Orientul Mijlociu.

Autorii raportului au specificat că pe lista ţărilor inclus în raport nu a fost adăugată şi Coreea de Nord deoarece nu au existat informaţii suficiente pentru evaluarea libertăţii online din respectiva ţară.

China a arestat sute de jurnalişti şi bloggeri pentru că ar fi „răspândit zvonuri false” în mediul online. La sfârşitul lui 2014, 44 de jurnalişti au primit condamnări la închisoare, fiind înregistrat astfel cel mai mare număr de condamnări pentru acuzaţii de acest tip, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor cu sediul în SUA.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase