Home » Lumea digitală » Facebook, la un pas de a găsi soluţia la o problemă pe care oamenii de ştiinţă au ocolit-o zeci de ani

Facebook, la un pas de a găsi soluţia la o problemă pe care oamenii de ştiinţă au ocolit-o zeci de ani

Publicat: 05.11.2015
Facebook este pe cale de a soluţiona problema de la care savanţii s-au eschivat timp de zeci de ani, şi anume cum să creeze un soft care poate învinge un om la Go, joc de strategie intelectuală vechi de 2.500 de ani.
Regulile jocului Go sunt foarte simple: jucătorii îşi aleg pietrele de o anumită culoare, fie alba, fie neagră, şi le aşază la intersecţiile celor 19 linii şi 19 coloane. Jocul are mai multe permutari posibile decât şahul. În comparaţie cu un om, pentru un soft e mult prea greu, din cauza numărului de mişcări posibile, să deducă cum poate evolua, în mod adecvat, jocul.
 
“Noi suntem aproape siguri că cel mai bun jucător (uman) înţelege care tactică e bună şi care e rea şi ajunge la o strategie, cel mai des, intuitiv. Astfel, am preluat cea mai elementară inteligenţă artificială de la un joc şi i-am ataşat un sistem vizual. Noi am utilizat textura tablei de joc în raport cu recunoaşterea vizuală şi am făcut ca sistemul să analizeze eventualele mişcări pe care le poate face”, afirmă şeful departamentului tehnologic de la Facebook, Mike Schroepfer.
 
Acest proiect face parte din eforturile masive ale Facebook de învăţare profundă. Acest domeniu al inteligenţei artificiale este bazat pe ideea că reproducerea modului de funcţionare a creierului uman poate dezvolta capacităţile statistice şi cele probabilistice departe de capacităţile actuale ale calculatoarelor moderne.
 
 
Facebook îşi doreşte să aprofundeze tehnologiile de învăţarea profundă pentru utilizatorii reţelei sociale. Pentru început, Facebook creează o versiune a site-ului pentru cei cu deficienţe de vedere care vor folosi limbajul verbal. Sistemul va procesa înregistrările utilizatorilor, iar asistentul virtual, M, va avea la bază acelaşi tip de tehnologie pentru a analiza şi procesa solicitările utilizatorilor şi de a le răspunde într-un mod cum numai oamenii ar putea s-o facă.
 
Sursa: The Verge
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase