Home » Lumea digitală » Animalele cu blană ne pot învăţa cum să întreţinem aparatura electronică

Animalele cu blană ne pot învăţa cum să întreţinem aparatura electronică

Animalele cu blană ne pot învăţa cum să întreţinem aparatura electronică
Publicat: 13.11.2015
Una dintre problemele cu care ne confruntăm în ultima vreme este cea a întreţinerii produselor high-tech. Astfel de aparate, cum sunt gadget-urile personale sau chiar vehiculele spaţiale se pot defecta din cauza acumulării excesive a substanţelor prezente, în mod obişnuit, în aer. Praful, de exemplu, interacţionează cu materialele din care sunt realizaţi senzorii, diminuând capacitatea acestora de a funcţiona, până în momentul în care se defectează.

Pentru a înţelege cum se poate prelungi durata de viaţă a aparaturii high-tech, cercetători ai Institutului de Tehnologie din Georgia, SUA, au analizat 27 de animale, pentru a înţelege modul în care acestea îşi menţin corpul curat.

Pentru început, echipa condusă de profesorul David Hu a descoperit că, în timp ce îşi curăţă blana, animalele au de acoperit un spaţiu mai mare de 100 de ori decât întreaga suprafaţă a corpului.

Chiar dacă pare greu de crezut, veveriţele şi albinele poartă o cantitate similară de păr şi anume 3 milioane de fire. Fluturii şi moliile chiar mai mult: 10 miliarde de fire de păr. Pentru a ne face o imagine mai clară asupra acestei chestiuni, este bine de ştiut că oamenii au, în medie, aproximativ 100.000 de fire de păr. 

Adunând numărul ce reprezintă suprafaţa acoperită cu păr şi cea totală a corpului, oamenii de ştiinţă au realizat că activitatea de autocurăţare este mult mai complexă decât se ştia până acum. Astfel, albinele trebuie să cureţe o suprafaţă egală cu cea a unei felii de pâine, iar o pisică are de curăţat o suprafaţă similară cu cea a unei mese de ping-pong.

Fiecare animal îşi curăţă corpul în felul său, iar acest comportament poate fi copiat, pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei. În acest sens, specialiştii sunt de părere că pot folosi senzori pentru a imita modul în care câinii se usucă, răsucindu-şi blana. Această activitate poate fi adaptată, de exemplu, mecanismului de autocurăţare al unui robot.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase