Home » Lumea digitală » Dacă domeniile de internet ar controla lumea, Rusia nu ar fi cea mai mare ţară

Dacă domeniile de internet ar controla lumea, Rusia nu ar fi cea mai mare ţară

Publicat: 11.03.2016
Cei de la Nominet şi-au imaginat că mărimea şi puterea unei ţări sunt date de TLD-ul (Top Level Domain/domeniu de nivel superior) pe care îl foloseşte şi au creat o hartă în care dimensiunea fiecărei ţări este dată de numărul de nume de domenii înregistrate pe TLD-ul său

Pe harta celor de la Nominet, cele mai mari teritorii şi ţări sunt Tokelau, Germania, China, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Brazilia şi Australia, scrie Go4it.

Cum a ajuns Tokelau, o mică insulă cu 1.400 de rezidenţi care aparţine Noii Zeelande, să fie cea mai mare ţară din lume pe harta Nominet? Pe domeniul .tk sunt înregistrate peste 30 milioane de nume de domenii.

Click pe imagine pentru a mări!

Asta deoarece în 2.000, un bărbat numit Joost Zuurbier a creat Freedom Registry, care îi permite oricărui locuitor al planetei să-şi înregistreze gratuit un nume de domeniu pe .tk. Cunoscută sub numele de FreeNom, compania distribuie aceste nume de domenii de la sediul central din Olanda, dar şi din birourile din Londra şi Palo Alto. FreeNom câştigă bani din reclamele plasate pe domeniile .tk care sunt active, dar neutilizate.

SUA apare mică pe hartă deoarece majoritatea site-urilor din această ţară folosesc TLD-ul .com, care nu aparţine unui stat şi de aceea nu a fost luat în considerare. Com este cel mai mare TLD din lume, cu 123 milioane de adrese web înregistrate pe el, potrivit Go4it.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase