Home » Lumea digitală » 5 dintre primele computere care au făcut istorie – FOTO

5 dintre primele computere care au făcut istorie – FOTO

Publicat: 04.06.2016
Design-ul unuia dintre dispozitive a fost conceput de celebrul cercetător britanic Alan Turing.
Fotograful britanic James Ball, cunoscut de asemenea sub numele de ,,Docubyte”, este pasionat de istoria computerelor. În acest sens, el a dorit să documenteze evoluţia acestor sisteme de calcul într-un mod în care ele puteau fi valorificate mult mai bine decât dacă ar fi apărut în imagini alb-negru. 
 
Pe parcursul studiului său, britanicul a trebuit să facă cercetări în muzee, pentru a putea documenta fiecare dispozitiv în parte. În cererea în care menţiona că are intenţia să fotografieze computerele, James Ball specifica faptul că va imortaliza obiectele într-un mod inedit: ,,Cred că, astfel, am stârnit interesul muzeelor şi am pus umărul la demararea unui nou proiect”, a declarat fotograful pentru Business Insider. 
 
În urma colaborării cu studiul de producţie INK, James Ball a produs o serie de fotografii, care pun în valoare design-ul fascinant al unora dintre primele computere fabricate vreodată. Iată ce a ieşit: 
 
Harwell Dekatron 
 
Computerul, cunoscut sub numele de ,,Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell (WITCH), este o maşină de calcul britanică cu relee inventată în anii ’50.  Dispozitivul are o greutate de circa 2,7 tone şi este expus acum în cadrul National Museum of Computing, din Milton Keynes, Anglia. 
 
 
The Harwell Dekatron (Foto:sciencealert.com/Docubyte/INK)
 
Pilot ACE
 
Pilot ACE a fost unul dintre primele computere construite în Regatul Unit, în carul National Physical Laboratory (NPL), la începutul anilor ’50. Dispozitivul a fost unul dintre primele computere prevăzute cu un sistem de stocare, fiind asemănător modelelor Manchester Mark 1 şi EDSAC, produse în aceeaşi perioadă. Design-ul acestui sistem a fost conceput de celebrul cercetător englez Alan Turing. 
 
 
Pilot ACE (Foto:sciencealert.com/Docubyte/INK)
 
IBM 1401
 
IMB 1401 este un computer al cărui sistem se bazează pe calculul lungimii cuvintelor. El a fost produs pentru prima dată în anul 1959, cu scopul de a înlocui maşinile de calcul cu cartele perforate. Sistemul a fost produs numai în 12.000 de exemplare. 
 
 
IBM 1401 (Foto:sciencealert.com/Docubyte/INK)

IBM 729 

IBM 729 Magnetic Tape Unit a fost emblema computerelor prevăzute cu sisteme de stocare, produse de IBM de la sfârşitul anilor ’50 şi până la mijlocul deceniului următor. Dispozitivul avea încorporată o bandă magnetică cu o lungime de 731 de metri, ce se învârtea pe roţi cu un diametru de până la 26 de centimetri. 

IBM 729 (Foto:sciencealert.com/Docubyte/INK)

EAI Pace (TR 48)

EAI Pace a fost un ,,computer de birou” produs la începutul anilor 1960. Dispozitivul avea o lăţime de aproximativ 1,2 metri, o grosime de circa 60 de centimetri, o înălţime de aproape 60 de centimetri şi putea cântări între 145 şi 192 de kilograme. TR 48 a fost cel mai performant computer cu sistem analogic existent la acea vreme. Performanţele sale au fost utilizate în cadrul programului spaţial Apollo. 

EAI Pace/TR 48 (Foto:sciencealert.com/Docubyte/INK)

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Motivul pentru care tasta ”Backspace” nu va mai putea fi folosită în Google Chrome

                                             Samsung a prezentat display-ul care se rulează

                                             Un computer va putea prezice MOARTEA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase