Home » Lumea digitală » Braţul robotic care imită atingerea umană ar putea REVOLUŢIONA piaţa protezelor – VIDEO

Braţul robotic care imită atingerea umană ar putea REVOLUŢIONA piaţa protezelor – VIDEO

Braţul robotic care imită atingerea umană ar putea REVOLUŢIONA piaţa protezelor – VIDEO
Publicat: 19.12.2016
Cercetătorii în robotică din cadrul Universităţii Cornell au realizat o mână bionică care imită atingerea umană, aceasta poate atinge obiecte delicate şi poate simţi forma şi textura a ceea ce intră în contact cu ea.

Realizarea unei mâini robotice ,,moi”  îi va ajuta pe experţi să realizeze proteze mult mai reale  şi roboţi care ar putea interacţiona direct cu oamenii  sau cu obiecte fragile. 

În general, roboţii sunt realizaţi din părţi dure, iar pentru ca braţele robotice să simtă ceea ce înseamnă ţinerea unui obiect sau atingere trebuia să fie realizat din părţi care conduc electricitatea, precum metalul.

Acum trebuie să fie ceva care să conducă lumina, spune Huichan Zhao din cadrul Universităţii Cornell. ,,Mâna noastră nu funcţionează utilizând motoare pentru funcţionarea fiecărei încheieturi, însă mâna umană este moale, deşi are o mulţime de senzori pe suprafaţa sa şi în interior,” afirmă ea.

Cercetătorii din Italia utilizează roboţii din materiale moi pentru a dezvolta un endoscop care să pătrundă în corpul uman. Mâna robotică este alimentată de semnale luminoase şi este confecţionată din tuburi flexibile, care transportă unde prin interiorul degetelor.  Atunci când mâna atinge ceva, tuburile de metal se îndoaie, distorsionând semnalele luminoase, astfel robotul primeşte informaţii despre obiectul pe care îl ţine. 

Zhao estimează că braţul său robotic din materiale moi poate fi realizat cu costuri sub 50 de dolari, deşi sunt necesari mai mulţi bani pentru adăugarea unei baterii şi a unui rezervor de compresie. Shepherd spune că este cel mai ieftin produs de acest gen.

Însă, roboţii din materiale moi necesită mai multă energie doar pentru a-şi menţine forma, spune Daniela Rus, profesor în inginerie electrică din cadrul MIT.  O altă provocare este reprezentată de conectarea braţului protetic la creierul uman pentru a putea fi operat natural.

Sursa: NPR

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase