Home » Lumea digitală » Studenţi români, din nou în finala mondială Microsoft Imagine Cup

Studenţi români, din nou în finala mondială Microsoft Imagine Cup

Studenţi români, din nou în finala mondială Microsoft Imagine Cup
Publicat: 06.05.2017
Trei studenţi de la Universitatea Politehnică din Bucureşti vor participa la finala din Statele Unite a competiţiei de inovaţie organizată de Microsoft.
În luna iulie a acestui an, o echipă de studenţi ai Universităţii Politehnice din Bucureşti va participa la finala mondială a competiţiei Microsoft Imagine Cup 2017 din Seattle, SUA. În cadrul evenimentului, Microsoft premiază cele mai inovatoare şi originale proiecte de utilizare a tehnologiei, create şi prezentate de elevi şi studenţi din întreaga lume.

În România, echipa care a câştigat etapa naţională, desfăşurată la sediul Microsoft România pe 27 aprilie, se numeşte deTpression şi este alcătuită din Vlad Niculescu, Alexandra Ciobîcă şi Andrei Isac, studenţi ai Universităţii Politehnice din Bucureşti. 

 
Cei trei au fost mentoraţi de Daniel Rosner, lector Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Departamentul de Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, manager program InnovationLabs.
 
Proiectul echipei deTpression este o soluţie de detecţie şi monitorizare a depresiei folosind analiza vorbirii şi a imaginilor preluate de la pacient.
 
 Acesta trebuie doar să aşeze dispozitivul deTpression în colţul camerei sale, iar cu ajutorul unui dispozitiv hardware (Raspberry Pi) sunt realizate înregistrări audio şi video ale mediului în care trăieşte pacientul.
 
Din aceste înregistrări sunt extrase date care sunt analizate prin rularea a doi algoritmi puternici care permit colectarea de rezultate exacte, utilizate mai apoi la realizarea de statistici legate de potenţialul grad de depresie. Acestea sunt trimise în cloud, de unde familia şi/sau medicul pacientului respectiv le pot accesa cu uşurinţă, permiţându-le să detecteze şi să monitorizeze starea acestuia.
 
La finala naţională Imagine Cup 2017 au participat 13 din cele 14 echipe selectate, fiecare fiind alcătuită din maxim 3 membri, elevi de liceu sau studenţi înscrişi într-o instituţie de învăţământ acreditată, din Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Bârlad.
 
Echipele finaliste au avut la dispoziţie câte 6 minute pentru a susţine prezentarea proiectelor în faţa juriului şi a realiza un demo. Printre membrii juriului s-a numărat şi Flavia Oprea, membru fondator al echipei ENTy, câştigătoarea marelui trofeu Imagine Cup 2016.
 
Spre deosebire de ediţia anterioară în care finaliştii din fazele naţionale a trebuit să treacă şi de faza semifinalelor mondiale, anul acesta echipele câştigătoare ale finalelor naţionale vor participa direct la finala mondială de la Seattle, SUA.  
 
De asemenea, o altă noutate adusă de ediţia de anul acesta este renunţarea la desfăşurarea concursului pe trei secţiuni, acestea fiind înlocuite cu o singură categorie generală, accentul principal al proiectelor căzând pe utilizarea platformei de cloud. 
 
Câştigătoarea titlului de campionă Microsoft Imagine Cup va intra în posesia marelui premiu de 100,000$ şi a trofeului Imagine Cup. 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase