Home » Lumea digitală » Utilizatorii de gadget-uri se expun multor riscuri pe care nu le conştientizează

Utilizatorii de gadget-uri se expun multor riscuri pe care nu le conştientizează

Utilizatorii de gadget-uri se expun multor riscuri pe care nu le conştientizează
Publicat: 18.05.2017
Studiul arată că majoritatea utilizatorilor recunosc existenţa ameninţărilor de securitate la adresa informaţiilor deţinute, trei sferturi (73%) fiind de acord că infractorii cibernetici şi hackerii reprezintă un mare risc pentru datele lor. Două treimi dintre respondenţi (65%) spun că programele malware sunt o ameninţare cu un grad mare de risc.

„Există, însă, o discrepanţă între îngrijorările pe care le au oamenii în legătură cu siguranţa datelor lor şi măsurile pe care le iau (sau mai degrabă nu le iau) pentru a-şi proteja datele”, se arată în studiu, potrivit Gândul.

Aproximativ jumătate dintre utilizatori îşi protejează dispozitivele cu o parolă: 53% folosesc una pentru smartphone, 42% – pentru tablete şi 48% – pentru computere. Mai mult, o persoană din zece nu face nimic pentru a-şi proteja datele (19% – pe tablete, 10% – pe computer şi 11% – pe smartphone-uri). „Deşi ameninţarea reprezentată de infractorii cibernetici şi de programele malware este considerată de mulţi drept un risc major pentru datele lor, doar aproximativ o treime dintre ei au instalată o soluţie de securitate pe dispozitive”, potrivit studiului.

Există o discrepanţă între realitate şi percepţia utilizatorilor despre un comportament neadecvat şi impactul acestuia. Mai puţin de jumătate dintre utilizatori (47%) recunosc că propria lor neatenţie poate să compromită serios siguranţa datelor. Totuşi, când au fost întrebaţi cum şi-au pierdut datele în trecut, 19% dintre aceştia au admis că le-au şters chiar ei, accidental. Această cauză se află pe locul al doilea, după persoanele care pierd date în urma defectării dispozitivului (23%)”.

Fotografiile şi video-urile sunt văzute de mulţi respondenţi ai studiului drept cele mai valoroase şi de neînlocuit forme de date stocate pe dispozitivele digitale, dar acestea se află în cel mai mare pericol de a fi pierdute de pe smartphone-uri, 44% din oameni spunând că li s-a întâmplat în trecut, în timp ce 37% din utilizatorii de Internet şi 30% din utilizatorii de tablete au experimentat acelaşi lucru.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

10 motive pentru care aparatele electrocasnice şi gadget-urile se strică uşor

10 gadgeturi pregătite pentru Apocalipsă

Hackerii prezintă cum se poate fura o maşină cu un simplu dispozitiv cumpărat de pe internet

Accident TERIBIL din cauza gadgeturilor. O femeie a fost arsă pe faţă – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase