Home » Lumea digitală » Cum a fost afectată România de atacul cibernetic WannaCry. Marile oraşe, cele mai afectate. Cum ne putem proteja

Cum a fost afectată România de atacul cibernetic WannaCry. Marile oraşe, cele mai afectate. Cum ne putem proteja

Cum a fost afectată România de atacul cibernetic WannaCry. Marile oraşe, cele mai afectate. Cum ne putem proteja
Publicat: 16.05.2017
„În ultimele zile, utilizatori din întreaga lume au fost infectaţi prin intermediul campaniei ransomware WannaCry. Atacul este unul extrem de sever, iar răspândirea lui este încă în desfăşurare”, notează autorii materialului explicativ.

Bucureştiul, cu 92 de adrese IP afectate, Iaşiul cu 38 şi Clujul cu 15 sunt primele în topul localităţilor în care a acţionat cel mai eficient ransomeware-ul „WannaCry”, prezentat marţi, într-un material explicativ, de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

În top mai apar oraşele Piteşti (cu 11 adrese IP afectate), Galaţi (10), Timişoara (8), Sibiu (7), Câmpulung Muscel (5), Craiova (5), Râmnicu Vâlcea (5), urmate de o serie de localităţi – printre care şi Mioveni – cu câte 3-4 adrese afectate şi 92 de alte localităţi cu mai puţin de două IP-uri afectate.

Redăm, în continuare, sinteza datelor culese până în prezent din surse proprii şi surse deschise utilizate de CERT-RO.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Începând cu a doua parte a zilei de vineri 12 mai 2017, multiple organizaţii şi utilizatori casnici din lume (inclusiv din România) au fost afectaţi de un malware de tip crypto-ransomware cunoscut sub denumirea de WannaCry (sau WannaCrypt, WanaCrypt0r, WCrypt, WCRY).

Ameninţările cibernetice de tip ransomware nu reprezintă o noutate, în ultimii ani înregistrându-se o creştere evidentă a numărului de victime dar şi a complexităţii şi varietăţii campaniilor/versiunilor de malware utilizate. Totuşi, WannaCry se deosebeşte de marea majoritate a campaniilor precedente prin faptul că utilizează o capabilitate de răspândire rapidă în reţea specifică viermilor informatici (precum bine-cunoscutul Conficker).

Conform unui comunicat de presă al Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor şi Sistemelor Informatice (ENISA), campania WannaCry a atins în jur de 190.000 de sisteme compromise localizate în peste 150 de ţări, printre organizaţiile afectate regăsindu-se şi operatori de servicii esenţiale (sănătate, energie, transport, finanţe, telecom).

Citeşte continuarea în Mediafax.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum atacă virusul cibernetic WannaCry şi ce trebuie să facem pentru a ne proteja

Bitdefender a identificat o ameninţare cibernetică extrem de periculoasă cu un potenţial ridicat de răspândire

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase