Home » Lumea digitală » Ce sunt boţii multifuncţionali?Tehnologia devine din ce în ce mai răspâdită

Ce sunt boţii multifuncţionali?Tehnologia devine din ce în ce mai răspâdită

Ce sunt boţii multifuncţionali?Tehnologia devine din ce în ce mai răspâdită
Publicat: 03.09.2018
Cercetătorii Kaspersky Lab au publicat un raport despre activitatea botnet-urilor în prima jumătatea a anului 2018, în urma analizării a peste 150 de familii malware şi a diferitelor modificări suferite de acestea, care au circulat prin 60.000 de botnet-uri, în toată lumea.
Unul dintre cele mai interesante lucruri scoase la iveală a fost cererea tot mai mare de malware multifuncţional, care nu este creat pentru un scop anume, dar este suficient de flexibil pentru a îndeplini aproape orice sarcină, scrie Busines Magazin.
 
Botnet-urile – reţele de dispozitive compromise folosite în scop infracţional – sunt valorificate de infractori pentru a răspândi malware şi a facilita atacurile DDoS şi de tip spam. Folosind tehnologia Kaspersky Lab Botnet Tracking, cercetătorii companiei au monitorizat continuu activitatea botnet-urilor pentru a preveni atacuri sau pentru a distruge noile tipuri de troieni bancari dintr-un stadiu incipient. Tehnologia funcţionează prin simularea unui dispozitiv compromis şi interceptarea comenzilor primite de la atacatorii care folosesc botnet-urile pentru a distribui malware. Acest lucru le oferă cercetătorilor mostre valoroase de malware şi statistici.
 
Pe baza rezultatelor unei cercetări recente, în partea a doua a anului 2017, 22,46% dintre toate fişierele unice infectate, distribuite prin botnet-uri şi monitorizate de Kaspersky Lab, au fost troieni bancari, în timp ce în prima jumătate a anului 2018, proporţia de viruşi bancari a scăzut cu 9,21 puncte procentuale – la 13,25% dintre toate fişierele infectate înregistrate de serviciul Botnet Tracking.
 
Şi numărul boţilor de spam au scăzut semnificativ – un alt tip de software unifuncţional, distribuit prin botnet-uri – de la 18,93% în H2 2017, la 12,23% în H1 2018. De asemenea, boţii DDoS, care îndeplinesc tot o funcţie unică, au înregistrat o scădere – de la 2,66% în H2 2017, la 1,99%, în H2 2018.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase