Home » Lumea digitală » Îngrijorătoarea tehnologie ”deepfakes” este acum şi mai capabilă în trucaje video

Îngrijorătoarea tehnologie ”deepfakes” este acum şi mai capabilă în trucaje video

Îngrijorătoarea tehnologie ”deepfakes” este acum şi mai capabilă în trucaje video
Publicat: 17.09.2018
Tehnologia „Deepfakes” le-a dat de cap multor vedete până acum, în special atunci când vine vorba despre trucarea unor secvenţe de filme pentru adulţi cu feţele lor. Desigur, acele clipuri nu erau tocmai convigătoare, fiind uşor să găseşti inconsistenţele. Se pare însă că acest tip de algoritm a avansat extrem de mult, putând acum transpune nu doar faţa cuiva pe un alt clip, ci şi mişcările capului şi expresiile faciale. Rezultatele sunt foarte convingătoare.

Cercetătorii de la universitatea Carnegie Mellon au găsit o metodă pentru a folosi algoritmii de „deepfakes” pentru a transpune „stilul” unei persoane pe o filmare cu altă persoană. Clipul demonstrativ este de-a dreptul impresionant, prezentând modul în care folosesc o filmare originală cu John Oliver şi apoi atribuie mimica feţei şi mişcările capului peste cel al lui Stephen Colbert, scrie go4it.

Cei doi prezentatori TV spuneau lucruri complet diferite în fiecare filmare, însă cu această tehnologie amândoi par să vorbească exact la fel. Desigur, nu avem şi o voce modificată pentru clipul alterat, însă Adobe a prezentat o tehnologie care ar putea rezolva şi această „problemă”.

Aceeaşi tehnologie poate fi folosită însă şi pentru alte aplicaţii. Nu doar trucajul clipurilor cu feţe umane este posibil, ci şi trucajul unor clipuri cu alte tipuri de obiecte sau fiinţe. De exemplu, algoritmul a putut atribui înflorirea unei narcise pe o filmare cu o floare de hibiscus, mişcările fiind transpuse aproape perfect de pe una pe cealaltă. Acelaşi algoritm ar putea schimba timpul zilei într-o filmare, putând transforma o scenă de zi într-una „filmată” la apus.

În practică, tehnologii de acest gen ar putea fi cu succes folosite în producţia de filme, scăzând considerabil costurile de animaţie din prezent pentru trucaje 3D, întinerirea actorilor sau alte astfel de efecte, însă şi în domeniul auto. Cercetătorii susţin că simulările care modifică timpul zilei în filmări ar putea ajuta algoritmii de AI pentru maşini autonome să înveţe să conducă mai bine pe timp de noapte.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase