Home » Lumea digitală » La 30 de ani de WWW, inventatorul lui avertizează utilizatorii: ”Luptaţi pentru un control complet asupra datelor personale”

La 30 de ani de WWW, inventatorul lui avertizează utilizatorii: ”Luptaţi pentru un control complet asupra datelor personale”

Publicat: 12.03.2019
World Wide Web (www) este invenţia programatorului britanic Tim Berners-Lee. Marţi se împlinesc 30 de ani de la creare, iar inventatorul le-a cerut utilizatorilor să lupte să aibă un "control complet asupra datelor personale", potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc, luni, la sediul CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Elveţia, Tim Berners-Lee a criticat un fenomen care ia din ce în ce mai multă amploare, respectiv transformarea datelor personale ale utilizatorilor de internet într-o marfă.

Berners-Lee vrea să îşi salveze invenţia de o serie de probleme care încep să domine mediul online, inclusiv ştirile false şi lipsa unui sistem de protecţie a datelor personale.

„Trebuie să aveţi un control complet asupra datelor personale. Nu este vorba despre petrol. Nu este vorba despre o marfă”, a declarat acesta.

Atunci când este vorba de date personale, „nu ar trebui să poţi să le vinzi pe bani”, pentru că este vorba despre „un drept (al omului, n.r.)”.

Berners-Lee, care, anul trecut, a lansat o platformă de dezvoltare numită Solid, având ca scop să le permită utilizatorilor un control complet asupra datelor, a vorbit despre perspectiva unui viitor înfricoşător, dacă nu se rezolvă problema protejării acestor informaţii.

„Este posibil ca, în viitor, sistemul de operare pe care îl foloseşti să monitorizeze tot ceea ce cumperi”, a spus acesta. În acest scenariu posibil, „browser-ul poate stoca mai multe informaţii decât platforma Amazon”, a explicat acesta.

„Nu ar trebui să presupunem că lumea va rămâne la fel”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Berners-Lee, oamenii trebuie să facă mai mult să se apere şi să îşi protejeze datele personale şi nu să aştepte pur şi simplu ca guvernele să aibă grijă de interesele lor.

Tim Berners-Lee / Credit foto: Hepta

Platforma Solid are ca scop „separarea aplicaţiilor de stocarea de date”, astfel încât utilizatorii să decidă unde şi cum să îşi împărtăşească informaţiile personale.

În conferinţa de presă de luni, acesta a mai declarat că ar trebui să existe şi o mai bună legislaţie în domeniu, pentru a proteja cele mai vulnerabile date personale, de exemplu, cele genetice.

Totodată, Berners-Lee a lansat un „Contract pentru Reţea” („contract for web”), menit să asigure integritatea informaţiilor online.

Berners-Lee spune că este, totuşi, optimist că aceste probleme se pot rezolva.

Cum a apărut WWW

World Wide Web este invenţia informaticianului britanic Tim Berners-Lee şi a colegilor săi de la CERN şi avea ca scop iniţial să le permită miilor de cercetători din întreaga lume care colaborau cu organizaţia să rămână în contact cu aceasta şi să îşi poată comunica unii altora, la distanţă, rezultatele lucrărilor pe care le realizau.

Pe 12 martie 1989, tânărul inginer-programator în domeniul informatic, care avea încheiat un contract temporar cu CERN, prezenta un document intitulat „Gestiunea informaţiei: o propunere”.

Superiorul său de la Geneva a calificat proiectul respectiv drept „vag, dar pasionat”, motiv pentru care a permis continuarea demersurilor în vederea realizării lui.

„Plutea în aer, în sensul că, mai devreme sau mai târziu, avea să se întâmple”, îşi aminteşte inginerul belgian Robert Caillau, care a lucrat în echipă cu Berners-Lee.

Împreună, cei doi au pus la punct limbajul hypertext – ascuns în spatele iniţialelor „http” din adresele de internet – şi, în octombrie 1990, a apărut primul browser de internet, care seamănă cu cele utilizate în prezent.

În 1990, Berners-Lee a construit HyperText Transfer Protocol, cunoscut ca HTTP; HyperText Markup Language (HTML); Uniform Resource Identifier (sau URL); primul web browser, primul server şi primele pagini web.

Prima pagină web, care poate fi găsită online la URL-ul original, a putut fi accesată începând cu 6 august 1991. La acea vreme, era disponibilă doar utilizatorilor din cadrul CERN şi era o pagină scurtă care explica ce înseamnă de fapt World Wide Web.

Pe 23 august 1991, noi utilizatori, nu din cadrul CERN, au fost invitaţi să se alăture pe pagina de web, marcând oficial aniversarea Zilei Internetului.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase