Home » Lumea digitală » Calculatorul care scrie după dictare în română: acum se poate scrie mult mai repede şi mai uşor

Calculatorul care scrie după dictare în română: acum se poate scrie mult mai repede şi mai uşor

Calculatorul care scrie după dictare în română: acum se poate scrie mult mai repede şi mai uşor
Publicat: 31.03.2019
Funcţia de recunoaştere vocală este disponibilă pe PC-uri Windows de ceva vreme, dar până acum serviciul era limitat la comandă vocală şi vorbire în limba engleză. De asemenea, pentru ca totul să funcţioneze corect aveai nevoie să-ţi antrenezi vocea folosind un microfon performant, citind texte predefinite. Dar tehnologia a evoluat, iar Google a dezvoltat un motor de recunoaştere vocală care suportă dictare text în română folosind un microfon ieftin banal.

Dictation.io este un serviciu gratuit care poate fi accesat din browser-ul Google Chrome.  Luând forma unei pagini dintr-un caiet de notiţe, Dictation.io accesează serverele Google pentru recunoaştere vocală şi transmite cuvintele rostite de tine la microfon. Vorbim de fapt despre dictare online, PC-ul tău neavând niciun rol în procesarea cuvintelor rostite şi transpunerea acestora în formă text.  Avantajul este că poţi scrie după dictare fără să fii limitat de puterea de procesare disponibilă pe calculatorul tău, totul se face la distanţă şi în timp real.

Totuşi, pentru a avea cele mai bune rezultate este recomandat să folosiţi un microfon de bună calitate şi vorbitul într-o încăpere fără alte surse puternice de zgomot ambiant.

Calculatorul va scrie după dictare folosind diacritice şi semne de punctuaţie, dar este indicat ca la final să verifici manual textul rezultat, evitând astfel situaţii stânjenitoare în care erorile de interpretare rămân în textul final.

Citeşte continuarea pe go4it.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase