Home » Lumea digitală » Implanturile cerebrale ale Neuralink ar putea să reprezinte suicidul minţii umane

Implanturile cerebrale ale Neuralink ar putea să reprezinte suicidul minţii umane

Implanturile cerebrale ale Neuralink ar putea să reprezinte suicidul minţii umane
Publicat: 18.08.2019
Unii oameni de ştiinţă atrag atenţia asupra faptului că implanturile cerebrale, care permit interacţiunea om-tehnologie, ar putea reprezenta o formă de suicid a minţii umane.

Recent, una dintre companiile mai puţin cunoscute ale lui Elon Musk, Neuralink, a prezentat publicului progresele realizate în crearea unei interfeţe om-tehnologie, mai exact un cip cerebral care ar putea să unească inteligenţa biologică şi pe cea artificială, notează Observer.

Elon Musk a explicat faptul că cipul va fi instalat în creierul unei persoane printr-un orificu de aproximativ 2 milimetri şi că acesta va funcţiona wireless,  nefiind necesară introducerea unor fire sau a unor electrozi în creierele utilizatorilor.

Un astfel de cip reprezintă una din soluţiile pe care Musk le propune pentru ceea ce el numeşte „Apocalipsa Inteligenţei Artificiale”, un scenariu distopic în care capacităţile inteligenţei artificiale vor face ca inteligenţa noastră să fie depăşită şi chiar înlocuită. „Cu ajutorul unei interfeţe creier-tehnologie putem să ţinem pasul. Şi vom avea opţiunea de a ne uni cu inteligenţa artificială”, a declarat Elon Musk.

În ciuda entuziasmului lui Musk şi a celor interesaţi de inovaţiile companiilor sale, unii oameni de ştiinţă sunt sceptici cu privire la perspectiva unei uniuni dintre inteligenţa umană şi cea artificială. Una din vocile care atrag atenţia asupra pericolelor unei astfel de situaţii este Susan Schneider, expertă în filozofie şi psihologie cognitivă. Într-un editorial pentru „The Financial Times” a explicat că uniunea dintre un creier uman şi un program de inteligenţă artificială reprezintă o formă de suicid pentru mintea umană.

„Impedimentele filozofice sunt la fel de mari precum cele tehnologice”, explică dr. Schneider, directoare a Bibliotecii Congresului American şi directoare a think tank-ului „AI, Minte şi Societate” al Universităţii Connecticut.

Pericolele uniunii dintre creierul uman şi un cip

Pentru a explica pericolele la care ne supune uniunea cu un AI, Susan Schneider propune un experiment de gândire în care de la naştere ni se implantează un cip cu un program de inteligenţă artificială. Astfel, de-a lungul vieţii acesta ne monitorizează activitatea cerebrală pentru a ne putea înţelege modul în care gândim şi acţionăm. După ani şi ani de folosire a cipului, AI poate produce propria replică a creierelor noastre, putând gândi şi acţiona ca noi. În acest punct, creierele noastre biologice sunt îndepărtate, lasând în loc doar cipul. Şi în acest moment se naşte întrebarea: unde se află adevăratul nostru sine? În creierul biologic sau în cip?

Susan Schneider are un răspuns la această întrebare şi nu este deloc încurajator pentru lupta împotriva „Apocalipsei Inteligenţei Artificiale”. Ea argumentează faptul că un element esenţial al existenţei fiinţelor umane: conştiinţa, nu va putea fi transferat în tehnologie şi că atunci când optăm pentru eliminarea componentei biologice a creierelor noastre în favoarea unui cip cu inteligenţă artificială, o să ajungem în situaţia în care comitem suicid.

Momentan, Elon Musk nu anunţă astfel de planuri, el dezvăluind faptul că astfel de cipuri ar putea fi folosite pentru maladiile neurologice, deşi, până în acel punct, Neuralink va trebui să efectueze multe teste clinice şi să primească o multitudine de aprobări din partea autorităţilor sanitare.

Schneider ţine să sublinieze faptul că evoluţia tehnologiei va permite folosirea acestor implanturi pentru maladiile neurologice, dar, în timp, vor permite şi augmentarea capaciţăilor umane. În acest punct apare întrebarea unde va fi trasată limita dintre componentele organice şi cele tehnologice. Pentru dr. Schneider orice limită care va fi stabilită este arbitrară.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase