Home » Lumea digitală » Artiştii şi melodiile nominalizate la premii muzicale, folosiţi în atacuri cibernetice

Artiştii şi melodiile nominalizate la premii muzicale, folosiţi în atacuri cibernetice

Artiştii şi melodiile nominalizate la premii muzicale, folosiţi în atacuri cibernetice
Publicat: 02.02.2020
Atacatorii cibernetici se folosesc mai nou de numele artiştilor şi de melodiile acestora nominalizate la premii muzicale pentru a răspândi viruşi şi malware, arată o analiză Kaspersky.

Tehnologiile de protecţie Kaspersky au detectat în 2019 o creştere cu 39% a atacurilor – tentative de descărcare sau de rulare a unor fişiere infectate – ce folosesc munca nominalizaţilor comparativ cu 2018. Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost favoriţii atacatorilor, numele acestora fiind folosite cel mai des ca deghizare pentru malware în 2019. Programele malware sunt ascunse chiar în melodii şi videoclipuri.

Pentru a evidenţia amploarea problemei, cercetătorii Kaspersky au analizat numele artiştilor nominalizaţi la cea mai în vogă ceremonie muzicală a anului – recentele Premii Grammy 2020 şi titlurile pieselor folosite ca pretext pentru malware. Astfel, Kaspersky a descoperit 30.982 de fişiere infectate care au folosit numele artiştilor sau piesele acestora pentru a răspândi malware, 41.096 de utilizatori de produse Kaspersky întâlnindu-se cu ele.

Analiza artiştilor nominalizaţi a arătat că numele Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost utilizate cel mai des ca paravan pentru fişiere infectate, ele fiind regăsite în mai mult de jumătate (55%) din numărul total de fişiere detectate.

Legătura dintre creşterea popularităţii şi activitatea infracţională este foarte vizibilă în cazul artiştilor noi, precum cântăreaţa adolescentă Billie Eilish. Aceasta a devenit extrem de populară în 2019, iar numărul de utilizatori care au descărcat fişiere infectate, conţinând numele ei, a crescut de aproape zece ori faţă de 2018 – de la 254, la 2171, în timp ce numărul de fişiere malware unice distribuite – de la 221, la 1.556.

Kaspersky a analizat şi care dintre înregistrările şi piesele nominalizate pentru Grammy în 2019 au primit cea mai mare atenţie din partea atacatorilor cibernetici. Sunflower de la Post Malone, Talk de la Khalid şi Old Town ROad de la Lil Nas X s-au aflat în topul melodiilor cu cele mai multe atacuri malware.

Recomandări pentru a nu cădea pradă unor programe periculoase care pretind că sunt fişiere de muzică populare:

  • dacă vreţi să ascultaţi sau să descărcaţi melodiile artiştilor celebri, utilizaţi servicii de descărcare recunoscute – ca alternativă, încercaţi să găsiţi un site de muzică gratuit recunoscut, care vă permite să descărcaţi melodii în mod legal;
  • încercaţi să evitaţi link-uri suspecte care promit conţinut exclusiv de muzică;
  • uitaţi-vă la extensia fişierului descărcat – chiar dacă aveţi de gând să descărcaţi un fişier audio sau video dintr-o sursă pe care o consideraţi de încredere şi legitimă, fişierul ar trebui să aibă o extensie mp3, .avi sau .mp4 printre alte formate de muzică şi video, nicidecum .exe sau .lnk.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase