Home » Lumea digitală » X-treme 5 Boats 2008

X-treme 5 Boats 2008

Publicat: 09.06.2008
Adrenalina cere barci de agrement sau de pescuit tot mai performante, iahturi sci-fi cu dotari de lux si „papuci zburatori“ precum cei din desenele animate. E clar, vacantele pe apa nu mai sunt deloc ce-au fost odata.

MODEL:Yacht Millennium 140
Impozant cu cele trei etaje ale sale, dispuse de arhitectul Frank Mulder si designerul Evan Marshall in forma de amfiteatru, vasul din clasa de lux – versiunea-standard din 2008 – este lung de 46 de metri si lat de 9, dispune de scara in spirala intre cele patru niveluri dar si de un lift care face legatura intre punti, are lounge pentru entertainment, cu pian, bar si sala de proiectie, un apartament prezidential si alte trei apartamente dotate cu bai de marmura, mic restaurant cu pereti rabatabili in functie de vreme (si care se poate transforma in minisala de conferinte) si o piscina pe puntea superioara, care functioneaza ca un veritabil spa, cu toate dotarile necesare. Pe puntea inferioara se pot monta echipamente de pescuit performante. Viteza de croaziera este de 25 de noduri (circa 46 km/h), motorul Caterpillar are 3.700 CP la 2.100 de rotatii pe minut, capacitatea rezervorului de combustibil fiind de 65.000 de litri, iar a celui de apa dulce de 8.300 de litri. |n regim de incarcare maxima, cantareste 241 de tone, fiind un mic „monstru“ pentru a carui pilotare ai nevoie de calificare speciala. Pretul variaza – cu milioane bune de dolari – in functie de dotari (inclusiv motorul poate fi upgradat, la cerere) si finisaje, insa vasul poate fi si inchiriat, in functie de sezon, de la 130.000 de dolari pe saptamana.

LOCATIE: PALM BEACH, FLORIDA, SUA
Marina din North Palm Beach este un excelent punct de plecare in croaziera catre Bahamas, Bermude, Caraibe sau catre statiunile mexicane de lux (Veracruz s.a.). Orasul a fost fondat in urma cu un secol, de catre Henry Flagler, proprietarul concernului Standard Oil, care a construit aici doua hoteluri de lux. Printre rezidentii de vaza, se numara descendentii familiei Romanov, familiile de industriasi Dodge si DuPont, Donald Trump, Rod Stewart.

INFO: Millennium Super Yachts, 133 US Hwy 1, North Palm Beach, FL 33408,
tel. 561.721.4100, fax 561.844.9160, e-mail: [email protected]
MODEL:Tahoe Q7i SF 20.50
La categoria „Fish and Ski“, pe marile lacuri americane se poarta barcile din seria Tahoe (botezate asa dupa lacul cu acelasi nume, unde cele doua activitati sunt, explicabil, foarte populare). Am ales o barca cu motor Mercury MerCruiser de 5 litri, care foloseste benzina (rezervor de 170 litri), are un demaraj foarte rapid (ajungand la 60 km/h in 9 secunde) si atinge o viteza maxima de 90 km/h, in conditiile in care efectueaza 5.000 de rotatii pe minut. La o lungime de 7 metri si o latime de 2, barca poate gazdui lejer la bord 4-5 persoane, plus sculele lor de pescuit (suporturi de lansete, undite etc.). Sarcina utila a ambarcatiunii se apropie de 800 kg. Pretul cu dotari-standard pleaca de la 18.995 de dolari, dar poate ajunge si la 25.000, in functie de finisaje si/sau de „prepararea“ speciala a motorului.

LOCATIE: CAMP RICHARDSON MARINA
Situat pe tarmul sudic, californian, al Lacului Tahoe, acest port este cel mai apropiat de faimosul Emerald Bay, la aproximativ 4 kilometri de intersectia autostrazilor 50 si 89. Cu o suprafata de 490 de kilometri patrati, Tahoe s-a format prin topirea unor ghetari si este al doilea cel mai adanc lac din Statele Unite (501 metri). |nconjurat de munti, propune o panorama extraordinara. Pe cei 116 kilometri de tarmuri (din care doua treimi apartin de California, iar restul de Nevada), se insira numeroase statiuni, insa, cu toate acestea, poluarea e aproape inexistenta, normele ecologice fiind extrem de stricte.

INFO: www.boatshop.com, Fays Marina Bayliner-Tracker Boats Super Center, 909 Pine Lake Ave., LaPorte, IN 46350, USA, tel. (219) 362-1491
MODEL:Mariah fs20 fish
Conceputa special pentru practicarea pescuitului si a sporturilor nautice, barca de mare viteza (95 km/h) masoara 6,1 metri lungime si 2,5 m latime, suporta greutatea maxima de 1.612 kg, dispune de motor de 260 CP si are un rezervor de carburant de 144 de litri. Ea poate transporta pana la 10 persoane si beneficiaza de acoperis rabatabil tip prelata transparenta. Pe bancheta din spate, are doua locuri special amenajate (convertibile) pentru amatorii de pescuit, care isi pot aranja pana la sase lansete in cele doua suporturi montate. Sistemul de navigatie poate fi coordonat prin satelit. Barca mai dispune de sistem stereo de comunicare intre cockpit si banchete, iar podeaua este acoperita cu o mocheta special tratata pentru a rezista la actiunea apei sarate. Disponibila in cinci variante de culoare, de la negru si nuanta nisipului la galben aztec, albastru electric si rosu rubiniu, costa in jur de 40.000 de dolari (cu discounturi semnificative in cazul in care achizitia se face direct din fabrica de la Essex), dar versiunile din anii trecuti – inclusiv cele destinate schiului pe apa (Mariah FS18 Fish and Ski) – pot fi cumparate cu preturi incepand de la 20.000 de dolari.

LOCATIE: MAYFLOWER MARINA PLYMOUTH, DEVON, UK
Plymouth este cunoscut ca „orasul marii“, fiind unul dintre cele mai mari porturi naturale ale Europei. Din el se poate ridica ancora spre destinatiile mediteraneene si nu numai. |n 1620,
de aici a plecat in cautarea Lumii Noi corabia Mayflower, pelerinii de pe ea ajungand in Massachusetts, unde au intemeiat un alt Plymouth. Astazi, este unul dintre locurile favorite de stationare pentru amatorii de navigatie britanici. Taxa anuala pentru ambarcatiuni se calculeaza in functie de lungimea acestora, echivaland cu aproximativ 700 de dolari pentru fiecare metru liniar in cazul barcilor sub 13,5 metri.

INFO: www.mariah-boats.com,
10-11 Thurrock Park Way, Tilbury, Essex, RM18 7HZ, tel. 01279 630380
MODEL: Rapholi Blubay 92
Unul dintre cele mai elegante catamarane (vase de inspiratie polineziana, compuse din doua corpuri de navigat unite printr-o structura) din lume se construieste la Caen, sub supravegherea designerului Jean-Jacques Coste, care a gandit un model lung de 30 de metri si lat de 14, cu deplasamentul de 59 de tone. Este pus in miscare de doua motoare Diesel de 315 CP fiecare, cele doua rezervoare de motorina depoziteaza impreuna 6.000 de litri de carburant, iar structura beneficiaza de un termen de garantie de minimum zece ani. |n rezervoarele de apa dulce intra pana la 3.000 de litri. Fiecare catamaran Blubay este realizat pe baza de comanda speciala, existand optiuni diverse pentru customizare. |n general, la nivelul inferior se afla trei cabine pentru oaspeti, una pentru capitan si doua pentru echipaj. De asemenea, exista doua spatii pentru depozitare, iar cele doua motoare dispun de compartimente speciale. Pe puntea superioara, comuna, se gaseste o cabina spatioasa multifunctionala, care poate servi, dupa caz, ca dining, living, sala de proiectie si/sau bar. Puntea comunica, prin scari, cu celelalte compartimente de la nivelul inferior si cu cabinele. Pretul estimativ depaseste un milion de euro, dar poate creste prin personalizarea interiorului sau prin modificarea parametrilor tehnici.

LOCATIE: CANNES MARINA
Orasul festivalurilor este nu doar una dintre perlele Rivierei franceze, ci si unul dintre centrele importante ale navigatiei de placere din Mediterana. Cheiul se afla la capatul vestic al faimoasei Croisette, in apropiere fiind si Yacht Club de Cannes (Port Palm Beach, Pointe Croisette, 06400 Cannes, tel. 33(0)493.430590, fax 33(0)493.432887). Pentru oaspetii de vaza ai festivalului de film, aici se poate organiza un serviciu de yacht charter.
INFO: www.blubay.com, 30 rue d’Antibes, Cannes, Franta, tel. 33(0)497.062920
MODEL: Marine Classics Slipper Launch 20
Este unul dintre cele mai noi, agresive si elegante modele de „papuc zburator“, avand o lungime de 6,1 metri si trei optiuni de motorizare: benzina, motorina si motor electric. Propulsorul dezvolta 135 CP in versiunea Diesel si aproape dublu in varianta pe benzina, iar viteza maxima poate ajunge la 90 km/h. Linia modelului, deosebit de eleganta, este imprumutata de la barcile traditionale care circulau (sau concurau in curse de viteza) pe Tamisa in perioada 1890-1910, iar puntea e realizata din stejar placat cu mahon. Coca poate fi, la alegere, din lemn acoperit cu rasini epoxidice si poliuretanice sau din fibra de sticla (ranforsata cu kevlar). Pe scaune incap sase persoane, iar pretul de baza pleaca de la aproape 70.000 de dolari. La cerere, se pot produce si versiuni mai mari, de 8 metri lungime, ambarcatiunea putand fi folosita atat pe lacurile si raurile interioare (pe Tamisa se organizeaza in continuare competitii rezervate unor astfel de barci), cat si pe mare, in zonele litorale. Comanda este livrata de santierele din Yorkshire dupa trei luni, iar avansul este de minimum 25%.

LOCATIE: FALLWOOD MARINA, BRAMLEY
Inaugurat in 1971, acest mic port rezervat ambarcatiunilor de agrement este situat intr-un decor rustic – o zona impadurita, desprinsa, parca, din romanele de epoca –, desi se afla la numai 7 km de centrul orasului, pe Canalul Liverpool & Leeds.

INFO: www.marineclassics.co.uk,
7 King Street, Morley, Leeds
LS27 9ES, UK, tel. 0870.350.2636

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase