Home » Lumea digitală » Internet2 – repede, tot mai repede

Internet2 – repede, tot mai repede

Publicat: 14.08.2007
Pentru internet, secolul vitezei abia incepe! Si nu este vorba despre o dublare sau o triplare a vitezei cu care navigam astazi in mod obisnuit, ci de o crestere a acesteia de zeci de mii de ori. Pentru a intelege mai bine situatia, sa ne imaginam ca, in timpul necesar citirii acestor prime randuri, copiii nostri conectati la internetul viitorului vor putea descarca un fisier de marimea filmului Matrix, la calitate DVD.

Incepeti sa simtiti diferenta, nu-i asa? Daca un utilizator de internet ar incerca astazi, cu un modem de 56 K, sa realizeze un download al Matrix-ului, i-ar trebui 171 de ore – sau 25 de ore prin cablu TV, la 256 Kbps. In internetul de maine, durata acestei ope­ra­tii se va reduce la doar 30 de secunde.

Reteaua retelelor
Acest salt tehnologic aproape incredibil deschide portile unui viitor pe care in anul 1990 l-am fi catalogat fara rezerve drept science fiction. Totusi, sunt motive temeinice sa credem in acest viitor, fie si daca ne gandim ca actualmente a devenit deja operationala o retea numita Internet2, care permite transmiterea de date cu 2,4 gigabiti pe secunda (Gbps) – de 45.000 de ori mai repede decat un modem de 56 K.

Inaugurat in 1996 in SUA si administrat de Corporatia Universitara pentru Dezvoltare Avansata a Internetului (University Corporation for Advanced Internet Development – UCAID), Internet2 s-a nascut in urma unui parteneriat intre universitati, firme si agentii guvernamentale si este astazi o retea de retele de hiperviteza, cu legaturi in lumea intreaga. Trecut putin, viitor cat cuprinde Astazi, multora ne vine greu sa ne imaginam viata fara internet, fie si pentru ca, prin intermediul lui, comunicam mai usor, ne informam si ne distram intr-o lume in care cel mai popular sunet a devenit clicul mouse-ului.

Cine s-ar fi putut gandi la acest prezent in urma cu 40 de ani? Internetul a urmat calea tuturor inventiilor mari – la inceput, toti se intre­bau la ce va folosi, prezicandu-i descoperirii cel mult o utilizare in zona divertismentului, pentru ca mai apoi sa se mire cum de s-a putut trai inainte fara ea. In 1969, omul pusese deja picio­rul pe Luna, dar internetul inca nu exista. Bob Taylor, un specialist in informatica la Ministerul Apararii al SUA, Agentia de Proiecte pentru Cercetare Avansata (Advanced Research Projects Agency – ARPA), constata ineficacitatea modului in care era nevoit sa utilizeze computerele de care dispunea.

S-a gandit atunci sa le conecteze unele cu altele, pentru schimb de informatii, dar si pentru a utiliza puterea de calcul a celui mai rapid creier electronic dintr-o eventuala retea (conceptele teoretice legate de aceasta operatiune fusesera expuse deja, Bob Taylor doar le-a aplicat). In 1969, ARPA a dezvoltat prima retea – cu patru noduri –, conectand computere guvernamentale sau ale unor universitati, fapt ce a permis o viteza de transfer de 50 de kilobiti pe secunda (Kbps).

In 1974, in SUA, a luat nastere internetul, ca retea de retele, o data cu stabilirea unui protocol de transfer – adica a unei modalitati de a conecta diferite retele. Cei care l-au stabilit – Vint Cerf si Bob Kahn – l-au numit Transmission Control Protocol (TCP – Protocol pentru Controlul Transmisiei). Ulterior a aparut hypertextul, care trimitea la o pagina anume, iar in 1993 a luat fiinta primul program care usura navigarea pe internet: Mosaic.

Internetul, asa cum il stim, are deci doar 11 ani. In acest rastimp, motoarele de cautare pentru milioanele de site-uri existente azi au evoluat; in paralel, s-au dezvoltat noi modalitati de comunicare, precum posta electronica ori chat-ul, si s-au atasat la computer camere video. Astfel, lumea interconectarii a devenit cea pe care o stim astazi. Si, ce este si mai important, internetul a evoluat dintr-un instrument de cercetare intr-o imensa scena, unde intra simultan milioane de actori, care pun la cale afaceri, isi vorbesc, se informeaza ori se distreaza.

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase