Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care sunt organele şi părţile din corpul omenesc care pot fi înlocuite?

Care sunt organele şi părţile din corpul omenesc care pot fi înlocuite?

Care sunt organele şi părţile din corpul omenesc care pot fi înlocuite?
Publicat: 25.09.2014
Avansul fără precedent al medicinei şi tehnologiei din ultimii ani, a dus la o serie de realizări care acum 20-30 de ani ţineau încă de domeniul Science Fiction. În domeniul acestor realizări se înscriu şi transplanturile şi înlocuirea unor organe şi părţi din organismul omenesc, realizări care par incredibile şi în zilele noastre.

În primul rând, pacienţii care suferă de afecţiuni grave ale inimii beneficiază astăzi de transplantul de inimă precum şi de înlocuirea unor valve şi aorte.

În prezent este posibil şi transplantul de plămâni în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni grave ale acestui organ precum cancerul pulmonar sau fibroza chistică.

Rinichii pot fi înlocuiţi relativ uşor, cu atât mai mult cu cât este nevoie deseori doar de un singur rinichi funcţional pentru continuarea unei vieţi relativ normale (fără efort fizic accentuat şi cu regim alimentar specific.

 Un alt organ care poate fi înlocuit este ficatul. Acesta are un rol major în organismul uman căci filtrează sângele şi metabolizează hrana şi băuturile pe care le consumăm. Însă este un organ care dacă s-a îmbolnăvit iremediabil, atunci trebuie neapărat înlocuit.

Odată transplantat diabeticilor, un nou pancreas elimină nevoia zilnică de administrare pe cale injectabilă a insulinei. Recent, un studiu de anvergură efectuat de cercetătorii canadieni a dus la descoperirea unei noi proceduri medicale prin care este posibil transplantul de celule pancreatice în scopul vindecării diabetului.

Din fericire, transplanturile de cornee au o rată de succes de 90-95 % şi duc la refacerea simţului vederii pacienţilor suferinzi.

Oasele care au fost distruse de tumori sau infecţii grave pot fi înlocuite cu material osos sănătos, procedură prin care se pot salva astfel membre care altfel riscă să fie amputate.

Transplantul de piele este o procedură care nu doar că paote salva viaţa dar deseori grăbeşte procesul de vindecare al victimelor care au suferit arsuri grave ale pielii.

Transplantul de vezică urinară este o procedură medicală frecventă în cazul nou născuţilor cu defecte de naştere.

Tendoanele şi ligamentele donate şi ulterior tranplantate pacienţilor sunt vitale în chirurgia plastică care are ca scop înlocuirea tendoanelor şi ligamentelor afectate de boli incurabile sau accidente grave.

În prezent, este posibil şi transplantul de măduvă osoasă, procedură care salvează deseori vieţile suferinzilor de diferite forme de cancer.

Venele şi arterele donate sau artificiale sunt folosite în înlocuirea arterelor şi venelor distruse de diverse boli, Aceste proceduri chirurgicale sunt deseori folosite în operaţiile survenite în urma infarctului miocardic.

Mai mult decât atât, părţi ale corpului precum şoldurile, umerii, coatele sau degetele pot primi încheieturi sau articulaţii artificiale alcătuite din plastic specific, metal sau ceramică. În general, organele noi provin de la donatori care acceptă acest lucru sau de la persoane recent decedate.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase