Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Din ce sunt compuse pietrele?

Din ce sunt compuse pietrele?

Din ce sunt compuse pietrele?
Publicat: 30.09.2014
Aceasta este una dintre primele întrebări pe care ni le punem când suntem copii şi ne aflăm în plin proced de descoperire a lumii înconjurătoare. Cu toate acestea, întrebarea rămâne, iar răspunsurile sunt deosebit de interesante şi surprinzătoare.

În mod deloc surprinzător, întreaga noastră planetă cu execpţia mărilor, oceanelor, rîurilor, lacurilor şi altor forme de apă dulce, este alcătuită din pietre (ştiinţific acestea se numesc roci) şi minerale. Chiar în interiorul Terrei există un nucleu lichid incandescent alcătuit din magmă topită, iar la suprafaţa aestei planete există o scoarţă formată tot din diverse tipuri de roci. Scoarţa terestră este compusă dinn roci şi minerale, iar suprafaţa acesteia este acoperită de apă, nisip, sol şi gheaţă.

Scoarţa terestră constituie mai puţin de 1% din masa pmanetei noastre, mai precis, circa 0,4%. Este alcătuită din în principal din oxigen, magneziu, aluminiu, calciu, sodiu, potasiu şi fier. Există 8 lemente chimice care la rândul lor constituie circa 995 din scoarţa terestră.

Toate rocile pe care le vedem în jurul nostru că alcătuiesc munţi, canioane, albii de râuri, peşteri, etc sunt alcătuite de fapt din una sau mai mult de două minerale. Din punct de vedere geologic, se consideră că o piatră, sau o rocă cum i se spune în mod corect este un agregat natural de formă solidă compus din mai multe minerale. Spre exemplşu, o piatră des întâlnită cum este granitul, este compusă dintr-un ameste de minerale de quarţ, feldspat şi biotite.

Există trei mari modalităţi prin care se formează rocile.

Rocile sedimentare se formează după cum s espune şi denimirea, din acumularea treptată de sedimente. Odată ce aceste sedimente sunt îngropate de altele sub efectul factorilor naturali, ele se compactează în straturi şi devin pe măsură ce se scurge timpul, într-atât de dense încât se transformă în pietre.

Rocile magmatice sunt roci care au cristalizat din magmă, din lava care a ajuns la suprafaţa Terrei şi s-a întărit şi pietrificat.

Rocile metamorfice sunt roci care la originea lor au fost fie roci sedimentare , fie roci magmatice. Ele au fost însă supuse diverselor procese de presiune imensă şi căldură odată ce prim mişcări tectonice au fost transportate în interiorul crustei terestre. Procesele au dus în timp la schimbarea compoziţiei şi structurii cristaline a acestor roci, astfel încât este foarte dificil de stabilit originea lor.

Cele mai multe tipuri de roci de pe suprafaţa Terrei sunt totuşi de origine sedimentară

 

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase